Nove novčanice od 100 i 200 evra uskoro u opticaju, NBS objašnjava da li treba da menjamo stare

Foto: pixabay
92

Evropska centralna banka (ECB) pustiće 28. maja u opticaj redizajnirane novčanice od 100 i 200 evra.

Novčanice su poslednje u nizu koje čine seriju „Evropa“ (već su u opticaju apoeni od 5, 10, 20 i 50 evra), s obzirom na to da se novčanica od 500 evra neće štampati.

Sve novčanice serije „Evropa“ imaju unapređeni dizajn i bolje elemente zaštite od novčanica prve, A serije, koje će i dalje biti u opticaju, paralelno s novim novčanicama.

Na novčanicama je nacrtan lik Evrope, feničanske princeze i Zevsove prijateljice, po kojoj je Stari kontinent dobio ime, a uz njen lik će biti i mali simbol evra, koji bi trebalo da zaštiti od falsifikovanja. Novim način zaštite trebalo bi da se omogući brzo prepoznavanje falsifikata.

U Narodnoj banci Srbije kažu da nije potrebno da se novčanice evra prve serije menjaju za novčanice nove serije.

Napominju i da novčanica od 500 evra izdata u okviru prve serije ostaje u opticaju bez vremenskog ogranicenja, a prestanak njene upotrebe neće biti određen posebnom odlukom Evropske centralne banke, već će je postepeno povlačiti centralne banke Evropske monetarne unije, rekli su u NBS.

Ova novčanica se uskoro više neće štampati u Nemačkoj i u Austriji.

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More