Da li će se neko od ove dece vratiti u Srbiju, ovo su njihovi odgovori

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC
111

BEOGRAD – “Volela bih da se jednog dana preselim iz Francuske u Srbiju i da ovde živim. Malo, pomalo sve ide na bolje”, kaže Ana koja je rođena i živi u Parizu, a koja je danas sa više od 100 dece srpskog porekla iz dijaspore bila gost predsednika Srbije Aleksandra Vučića u okviru manifestacije “Svesrpski dečiji sabor”.

Ana tečno, ali sa blagim naglaskom, govori srpski koji je naučila uz roditelje, a ističe da je raduje svaki dolazak u Srbiju.

“Posebno mi znači ova manifestacija jer mogu da naučim mnogo toga iz istorije i kulture naše zemlje”, kaže Ana.

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Nikola Dobrić, koji živi u Sidneju, nije prvi put u Beogradu, a raduje ga što ima priliku da se druži sa vršnjacima srpskog porekla iz celog sveta i da govori srpski.

Kako kaže, srpska deca u Australiji nemaju mogućnost da uče maternji jezik u školi, a srpski je naučio u porodici.

“Sa roditeljima pričam srpski, idemo i u našu crkvu, a nas 30-ak ide i na folklor”, priča Nikola koji bi voleo da vidi Kalemegdan i Tvrđavu.

Dodaje da mu je jedna od želja pre dolaska u Beograd bila i da upozna predsednika Srbije i poseti zgradu Predsedništva.

Ana Lena i Martina iz Frankfurta ne kriju oduševljenje susretom sa predsednikom Srbije i obilaskom jedne od najvažnijih državnih institucija.

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

“Ispunila nam se želja, lepo su nas ugostili, predsednik je vrlo ljubazan, a čuli smo i neke zanimljivosti. Iako smo se navikle na život u Nemačkoj, srećne smo svaki put kada dođemo u Srbiju”, kaže Ana Lena.

Za Milicu Keču i Nevenu Jelačau iz okoline Gračaca u Hrvatskoj veoma znači što su deo zanimljive manifestacije Svesrpski dečiji sabor.

“Drago nam je što su pozvana i deca iz Hrvatske, lepo je upoznati nove drugare.

Program je interesantan i mislim da ćemo se lepo provesti i da ćemo kad se vratimo probuditi i kod ostalih želju da posete Srbiju”, kažu Milica i Nevena.

Pre susreta sa predsednikom Vučićem, generalni sekretar Predsednika Republike Nikola Selaović je upoznao decu sa istorijatom zdanja na Andrićevom vencu.

Ispričao im je da se zgrada nekada zvala Novi dvor za koji je 1911.godine kamen temeljac postavio kralj Petar I Karađorđević i da je od 1990.godine sedište Predsednika Srbije.

Selaković je deci pokazao žuti salon u kojem se odvijaju radni sastanci predsednika sa stranim delegacijama i objasnio im simboliku tri zastave koje se nalaze u prostoriji – državne zastave Srbije, predsedničke zastave “standarda” i zastave EU.

Gosti su imali priliku da nauče da zastava “standarda”,koja je kvadratnog oblika sa grbom kojk je osmislio poznati srpski političar i diplomata Stojan Novaković, predstavlja predsednika države i da je u prošlosti bila dvorska zastava dinastije Obrenović koju su nasledili i Karađorđevići.

Selaković je, zatim, decu uveo u zeleni salon gde im je pokazao dela najznačajnijeg srpskog slikara 20.veka Save Šumanovića i ispričao im najzanimljivije detalje iz života poznatog umetnika.

Obilazak je nastavljen u svečanoj trpezariji u kojoj se nalaze portreti najznačajnijih srpskih vladara kao što su knez Miloš Obrenović, knez Mihailo Obrenović, kralj Aleksandar I Karađorđević…

Reč je o delima Paje Jovanovića koja su, naglasio je Selaković, od neprocenjive vrednosti.

Učesnici Svesrpskog dečjeg sabora su deca uzrasta od 10 do 14 godina iz Nemačke, Velike Britanije, SAD, Australije, Norveške, Francuske, Švedske, Rumunije, Hrvatske, Severne Makedonije i Slovenije.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More