Srpska kompanija širi proizvodnju, Šveđani kreditiraju

Grad Ćuprija/Foto/Wikipedia
464

ĆUPRIJA – Preduzeće “Standard furniture Srbija” iz Ćuprije, jedino iz Srbije koje svoje proizvode prodaje švedskoj kompaniji “Ikea”, sledeće godine će u nov proizvodni pogon investirati 1,2 miliona evra i zaposliti još 50 radnika.

Nova hala imaće oko hiljadu kvadrata i u njoj će se osim oklagija, kuhinjskih dasaka i nožica za nameštaj, praviti još jedan proizvod iz “Ikeinog” asortimana, „bekvam“ stolice sa dva stepenika.

Polovinu ukupnog novog ulaganja kreditiraće “Ikea”, rekao je generalni direktor Standarda Miodrag Perović.

„Kredit ćemo vraćati kroz robu, a Ikea je sukreditor u poslu. Investicija će biti realizovana sledeće godine nakon što izgradimo objekat i napravimo plan angažovanja novih zaposlenih. Investicija je iz sopstvenih sredstava bez subvencija države“, kazao je Perović.
Standard trenutno zapošljava 280 radnika, a polovina su žene. Sa “Ikeom” sarađuje 14 godina, a proizvodi ćuprijskog preduzeća nalaze se u 400 robnih kuća švedske kompanije širom sveta i na njima piše „Made in Serbia“.

Ukupan promet preduzeća Standard sa švedskom kompanijom prošle godine je iznosio 4,5 miliona evra i svake godine se uvećava za deset odsto.

Sve što ostane od prerade drveta pri izradi robe, prerađuje se u brikete i izvozi.

Preteča “Standarda” bila je preduzetnička radnja Jasen – Lukić, sa kojom je “Ikea” počela saradnju 2004. godine. U martu 2011. godine Jasen-Lukić prelazi u većinsko vlasništvo švajcarske kompanije “Daccomet” i menja ime u “Standard Furniture Serbia”.

Ova kompanija iz Ćušrije, kao i ostali proizvođači robe za popularnu kompaniju iz Švedske, mora da poštuju stroge standarde zaštite životne sredine, roka isporuke i odnosa prema radnicima.

Izvor Infobrif.rs Beta
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More