Budite deo buduće misije na Marsu 2020. godine

FOTO: Pixabay
68

Američka svemirska agencija NASA pozvala je zainteresovane da bar na simboličan način budu deo buduće misije na Marsu 2020. godine, kada će biti lansiran rover.

Njegova primarna misija je da se približi odgovoru na fundamentalno pitanje, da li je bilo života na Crvenoj planeti.

Robot opremljen raznim alatima i instrumentima pomoći će naučnicima da zaključe da li je bilo života na Marsu, a pored toga će bušiti površinu planete i prikupljati uzorke marsovske prašine, prenosi klix.ba.

Ideja je da zatim te uzorke ostave na tlu kako bi ih jednog dana pokupila druga svemirska letelica i vratila ih na Zemlju.

I dok rover sve to obavlja, vaše ime može biti na njemu. Svi koji unesu svoje ime na internet stranicu do 30. septembra osigurće da ga Nasini inženjeri u Laboratoriji mlaznog pogona laserom ugraviraju na čip, koji će rover poneti na Mars.

Imena će biti veoma mala, tako da će na jedan čip stati više od milion imena, iako je on veličine novčića.

NASA je istu priliku ponudila javnosti pre nego što je lansiran InSight lander na Mars 2018. godine, i pre lansiranja letelice OSIRIS-REx na asteroid Bennu.

Izvor B92
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More