Salvini: Nova Evropa je rođena

Foto/Tanjug/AP Photo/Antonio Calanni
106

Evropljani su se danas probudili u novoj političkoj stvarnosti posle održanih izbora u Evropskom parlamentu (EP), a Mateo Salvini je istakao da je “nova Evropa rođena”.

Na tek završenim izborima za EP okončana je dominacija glavnih EU partija desnog i levog centra i pojavio se izmenjen politički pejzaž u kojem ultradesničarske, poslovne grupe i ekolozi postaju snage na koje će se računati, ocenila je agencija AP.

“Pravila se menjaju u Evropi”, poručio je italijanski zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini u sedištu svoje ultradesničarske Lige.

Izlaznost glasača je najveća u poslednjih 20 godina, a zabrinutost zbog imigracija i bezbednosti dovela je do toga da stranke na čelu sa Salvinijem i francuskim krajnje desničarskim liderom Marin Le Pen budu među najvećim u parlamentu EU.

Salvinijeva Liga je osvojila 33 odsto glasova, što je ogroman skok u odnosu na 2014. godinu kada je partija na evropskom glasanju osvojila samo šest odsto glasova, navodi američka agencija.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More