U Novom Sadu obeležen Đurđic, gradska slava (FOTO)

Foto/Tanjug/Jaroslav Pap
379

NOVI SAD – U svečanoj sali Gradske kuće u Novom Sadu danas je obeležena graska slava, Ðurđic. Službu je vodio episkop bački Irinej, slavski kum bio je potpredsednik Pokrajinske vlade, Ðorđe Milićević, a gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević istakao je da Novi Sad kao i svi veliki gradovi zaslužuje da ima svog zaštitnika.

“Kao i Sveti Ðorđe koji se borio za svoje ideale i mi se borimo knjigama i novim tehnologijama za bolji Novi Sad, da budemo bolji Novosađani i ovo je slava mira i ljubavi svih nas, bez obzira da li je neko vernik ili nije, u koju crkvu ide i koje je nacionalnosti. Odluka da Sveti Georgije bude gradska slava nije nikakvo nametanje, već je doneta konsenzusom svih verskih zajednica“, rekao je Vučević.

Foto/Tanjug/Jaroslav Pap

Novosađanima je slavu čestitao i Milićević.

„Novi Sad je uvek primao otvorenog srca sve koji su u njega dolazili, kako one koji su ostali posle studija ili došli poslom, tako i one koji su došli u teškim trenucima rata i stradanja. Želimo da Novi Sad napreduje, ali pre svega ostane grad dobrih ljudi“, poručio je Milićević.

Episkop bački Irinej naglasio je da je lik Svetog Georgija prihvatljiv za sve hrišćane ali i za pripadnike drugih konfesija.

“Vreme rovova i podela među ljudima je jednako usmerno protiv svih nas, jer je budućnost u slozi, ljubavi i zajedničkom životu”, kazao je episkop Irinej.

On je obavestio prisutne da je na njegov predlog, Sveti sinod SPC odlikovao gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića i odbornika gradske i poslanika pokrajinske skupštine Ðurađa Jakšića, ordenom svetog Simeona Mirotočivog.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More