Evo koliku platu će primati novi poslanici u Evropskom parlamentu

Foto/Pixabay
250

BRISEL – Završeni su izbori za Evropski parlment, a novi poslanici koštaće Evropsku uniju čitavo bogastvo.

Tokom pet godina mandata svaki od 751 poslanika, mesečno će primati bruto platu od 8.750 evra. Za pet godina to je oko 525.000 evra bruto. Na tu platu obračunavaju im se evropski porez i doprinosi za osiguranje. Kad se to odbije, ostane im 6.800 evra mesečno.

Većina država članica obvezuje svoje zastupnike da plate dodatni nacionalni porez u matičnoj zemlji. No i posle oporezivanja ostane im plata o kojoj prosečni građani mogu sanjati. Uz platu zastupnici primaju i druge naknade, navodi 24. sata.

Paušalna naknada od 4.500 evra mesečno namenjena je za iznajmljivanje kancelarije, telefonske troškove, računare, organizacije konferencija i izložbi. Naknada se prepolovi za zastupnike koji neopravdano izostanu sa polovine plenarnih sednica u jednoj godini.

Tu je i dnevnica u paušalnom iznosu od 320 eura za svaki dan službenog puta u Briselu ili Strazburu. Ta naknada pokriva troškove hotela, obroka i sve ostale troškove.
U slučaju da zastupnici, na dane glasanja propuste više od polovine sednica, dobivaju polovinu tog iznosa.

Zastupnicima je osigurana i naknada za putne troškove, a godišnje mogu opravdati 4.454 eura, a imaju pravo i na povrat dve trećine troškova lečenja.

Zastupnicima u Evropskom parlamentu na raspolaganju su opremljeni uredi u Briselu i Strazburu. Mogu se služiti i službenim vozilima parlamenta kad su na službenom putovanju u jednom od ta dva grada.

Poslanici mogu izabrati svoje asistente u okviru računa koji određuje Parlament. Najviši mogući mesečni iznos za sve troškove zapošljavanja asistenata iznosi 24.900 evra po zastupniku.

Poslanici mogu zaposliti najviše tri akreditovana asistenta, a na ta mesta ne mogu zapošljavati bližu rodbinu.

Izvor B92,Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More