Požari širom Pomoravlja, velika materijalna šteta (FOTO)

Foto/Tanjug/ Dušan Aničić
445

Uprkos apelima vatrogasaca, policije, lokalne samouprave i poljoprivrednih stručnjaka, ne smanjuje se broj požara na otvorenom u Pomoravskom okrugu.

Večeras gore ostaci kukuruzovine i visoka suva trava kod sela Mijatovac kod Ćuprije, u Majuru kod Jagodine, njive kod Svilajnca… Dim se vidi na desetak mesta.
U Vatrogasnom spasilačkom bataljonu u Jagodini, rečeno je za Tanjug da je u oktobru bilo više od 300 požara, u proseku svaki dan deset, a u odnosu na iste mesece prošle godine više od 3,5 puta.

Najviše požara bilo je na otvorenom i na području Jagodine, Ćuprije i Paraćina.

Foto/Tanjug/Dušan Aničić

Materijalna šteta nije mala kako direktna tako i indirektna, a kazne za one koji izazivaju požar su od 10.000 do 50.000 dinara za fizička lica i do milion dinara za pravna lica, podsećaju vatrogasci i policija.
Pored toga što je zakonom zabranjeno spaljivanje, ovakav način uklanjanja biljnih ostataka „nema nikakvu opravdanost ni u ekološkom ni u agrotehničkom smislu jer se uništva prirodni ekosistem, gubi organska hranljiva masa i zagađuje životna sredina, a ugroženi su ljudi i imovina“ stoji u apelu lokalne samouprave u Jagodini.

Savetodavac za ratarstvo Poljoprivredno savetodavne stručne službe za Pomoravski okrug u Jagodini Milanka Miladinović, u tekstu objavljenom juče u nedeljniku „Novi put“ u Jagodini, ističe da je „paljenje žetvenih ostataka najlošiji način njihovog uklanjanja“.

Ona podseća da od ovakvih požara, „svake godine u Srbiji izgori više stotina hektara obradivih površina i više stotina hektara šuma, a uzrok požarima je najčešće ljudski faktor, odnosno nekontrolisano paljenje žetvenih ostataka“.

Samo paljenje „nema nijednu korisnu svrhu i ide na štetu poljoprivrednika, a može se nabrojati bezbroj negativnih posledica“, ističe Miladinović.

Ona podseća i da „izazivanje požara je tri godine pasivnog statusa za poljoprivredno gazdinstvo, jer takvo ne može ostvariti ni jednu posticajnu meru od Ministarstva poljoprivrede“.

Foto/Tanjug/Dušan Aničić
Izvor Tanjug Infobrif.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More