Prve spekulacije o mogućim koalicijama nakon izbora za Evropski parlament

Foto/Tanjug/AP/Francisco Seco
188

Na izborima za Evropski parlament Evropska narodna stranka (EPP) osvojila je najveći broj mandata – 179, ali da bi bila deo vladajuće većine mora da uđe u koaliciju sa nekom srugom strankom koja je osvojila dovoljan broj mesta.

Da li će u koaliciju ući sa drugoplasiranom grupom Socijalisti i Demokrate (S&D) ne zna se budući da je njen lider Udo Bulman rekao da je konzervativna EPP izgubila poltičku moć na jučerašnjim izborima, da ne može da traži kao svoje pravo da bude u većini koja će da odlučuje o tome ko će biti novi predsednik Komisije.
Bulman je najavio stvaranje novih koalicija u Evropskom parlamemtu koje će se zalagati za reforme i poboljšanje uslova života i rada za „većinu, a ne samo neke“ u Evropi.
„Radićemo na formiraju progresivne socijalne alijanse koja bi podržala kandidata socijaldemokrata Fransa Timermansa za predsednika Evropske komisije“, rekao je Bulman.

Novu koaliciju je najavio i lider italijanske Severne lige Mateo Salvini koji je kazao da je u kontaktu sa Marin le Pen i Najdželom Faražom i da će pokušati da oformi koaliciju sa njima, a ukoliko uspe u tome, ta ultradesničarska kolicija imala bi 150 poslanika.

Inače, osim EPP i S&D, u EP su ušle Evropska ujedinjena levica / Zelena nordijska levica (GUE, sa 38 mesta), Evropski zeleni / Evropski slobodni savez (70), Savez evropskih liberala i demokrata (ALDE, 107), Evropa naroda i sloboda (ENF, 58), Evropa slobode i direktne demokratije (EFDD, 56) i Evropski konzervativci i reformisti (ECR, 58).

Nakon poraza u Francuskoj, u Jelisejskoj palati su rekli da Makron neće menjati svoju politiku, a veliko iznenađenje na izborima, osim velikog broja glasova koje je dobila zelena stranka, jeste i to što su se među poslanicima našla i trojica katalonskih separatista – bivši lider Karles Pudždemon, njegov zamenik Oriol Žunkeras i bivši ministar katalonske vlade Toni Komin, od kojih je jedan u zatvoru, a druga dvojica u bekstvu.

Raspodela mandata pokazuje da je najviše poslaničkih mesta izgubila EPP (42), dok su najviše dobili Liberali (40), a prvi rezultati pokazali su da su dve najveće stranke zadržale svoje pozicije, ali uz značajan gubitak mandata u odnosu na pređašnji saziv paralementa.

Izvor Tanjug,Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More