Evropski lideri večeras počinju razgovore o novim čelnicima u institucijama EU

FOTO: Tanjug/AP Photo/Francisco Seco
205

BRISEL – Lideri EU okupljaju se u Briselu kako bi pregovarali o tome ko bi trebalo da predvodi ključne institucije EU u narednih pet godina, nakon što su izbori za Evropski parlament uzdrmali politički pejzaž u Evropi.

Predsednici i premijeri zemalja članica EU sastaće se na večeri na kojoj bi trebalo da izaberu naslednika Žan Klod Junkera na mestu predsednika Evropske komisije.

Oni će verovatno razmotriti i kandidate za predsednika Evropskog saveta, visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost, funkcije koju je do sada obavljala Federika Mogerini, i predsednika Evropske centralne banke, prenosi AP.

FOTO: Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys, Pool

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da želi da se postigne brz dogovor o tome ko bi trebalo da vodi Evropsku komisiju, koja predlaže i sprovodi zakone bloka.

U raspravi će učestvovati i Velika Britanija.

Prvi put veliki blok na centru nema većinu. Na izborima za Evropski parlament ojačali su nacionalisti, Zeleni i liberali.

Izbori su Evropsku uniju ostavili još podeljenijom, tako da je pronalaženje konsenzusa teže nego ranije.

Večerašnji razgovori tokom večere možda čak neće rezultirati ni kraćim spiskom kandidata.

To će biti prilika da lideri procene političko raspoloženje i istraže moguće kombinacije, kako bi osigurali balans političkih mišljenja, zemalja iz kojih dolaze i rodne ravnopravnosti.

FOTO: Tanjug/AP Photo/Francisco Seco

Na njima će učestvovati i britanska premijerka Tereza Maj, ali izvori iz Brisela kažu da će biti malo ili nimalo diskusije o Bregzitu.

Tokom godine biće smenjeni i drugi zvaničnici EU, uključujući predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska, predsednika Evropske centralne banke Marija Dragija i predstavnicu EU za spoljnu politiku Federiku Mogerini.

Nakon dugih pregovora, novi visoki zvaničnici će preuzeti funkcije 1. novembra, osim novog šefa Evropskog saveta, čiji mandat počinje 1. decembra.

Francuski predsednik Emanuel Makron – liberal – u ponedeljak se u Parizu sreo sa španskim premijerom Pedrom Sančezom. Makron želi da njegov pokret bude u srcu novog centrističkog saveza u Evropi.

Junker je 2014. godine izabran za šefa Evropske komisije kao kandidat desničarske Evropske narodne stranke, pošto je ta partija pobedila na izborima.

Međutim, sada je to mnogo veći izazov za kandidata te stranke Manfreda Vebera iz Nemačke, jer se broj mandata pomenutog bloka smanjio sa 217 na 180 mesta. On ima podršku nemačke kancelarke Angele Merkel.

Stranački lideri takođe se sastaju u Briselu u pokušaju da se dogovore o vodećem kandidatu za posao koji je do sada vodio Junker. Komisija sprovodi pravila EU i izrađuje zakone unije, tako da je to najtraženija pozicija u bloku od 28 zemalja.

Junker, veteran Evropske unije i nekadašnji premijer Luksemburga, pobedio je 2014. godine uprkos protivljenju Velike Britanije i Mađarske.

FOTO: Tanjug/AP Photo/Francisco Seco

Makron i neki drugi lideri EU skeptični su oko procesa za izbor vodećeg kandidata. Konačni izbor za najviše pozicije mora da odobri Evropski parlament.

Mnogi nacionalisti i evroskeptici – koji su i dalje u manjini u parlamentu – odbacuju taj proces.

 

Veberovi rivali su kandidat levog centra Frans Timermans iz Holandije i kandidatkinja liberala Margaret Vesteger iz Danske.

Zbog novog uticaja liberala i Zelenih, Vestager – poznata po pravnim bitkama sa američkim tehnološkim gigantima – mogla bi da se smatra kompromisnim kandidatom.

Izvor BBC/Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More