Koliko je detinjstvo ugroženo u Srbiji, komšije bolje od nas

Foto: Naši u svetu
344

BEOGRAD – Po bezbednosti dece Srbija se nalazi na 46. mestu, na listi od 176 zemalja, saopštila je danas organizacija Save the children.

Globalna lista je sastavljena prema Indeksu prekinutog detinjstva, i na njoj se iz zemalja regiona nalaze i Slovenija na trećem, Hrvatska na 29., Crna Gora na 50., Albanija na 61. i Severna Makedonija na 69. mestu, piše u najnovijem izveštaju te organizacije.

Lista se sastavlja na osnovu Indeksa prekinutog detinjstva, koji govori o tome koliko je detinjstvo u određenoj zajednici ugroženo usled faktora kao što su loše zdravlje, neuhranjenost, isključivanje iz obrazovanja, dečiji rad, brakovi maloletnika, maloletničke trudnoće i ekstremno nasilje.

Na vrhu liste nalazi se Singapur, kao zemlja koja najbolje brine o deci, a među prvih deset država nalaze se osam zapadnoevropskih zemalja i Južna Koreja. Centralnoafrička Republika najlošije je pozicionirana, a prethode joj, na dnu liste, Nigerija i Čad.

Kako se navodi, globalni izveštaj o deci objavljuje se uoči obeležavanja Međunarodnog dana deteta, 1. juna i on poredi položaj dece u zemljama širom sveta u odnosu na 2000. godinu.

Prema izveštaju, jednom od četiri deteta u svetu i dalje je uskraćeno sigurno i srećno detinjstvo, a deca koja žive na područjima zahvaćenim konfliktima ili koja su bila prisiljena da napustei svoje domove zbog konflikta su među najuskraćenijima.

Izveštaj je pokazao da je prema proceni u 2000. godini 970 miliona dece ostalo bez detinjstva usled događaja koji su menjali njihove živote, kao i da je danas taj broj smanjen na 690 miliona – što znači da 280 miliona dece širom sveta ima bolji život.

Ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas prilikom predstavljanja UNICEF-ovih rezultata studije o negativnim iskustvima u detinjstvu u Srbiji da se „društvo pokrenulo“ i da je na zakonodavnom planu za prava deteta učinjeno dosta.

„Čovek beleži na najdublji način neprijatne događaje iz ranog detinjstva i kasnije kada se jave negativni događaji oni reaktiviraju te ranije pa je bol ogromna,“ kazala je Đukić Dejanović.

Kako je ocenila, mentalna nesigurnost tokom života ima temelj u događajima iz detinjstva koji su podsvesno upamćeni.

„Razvoj dece u ranom uzrastu jeste najvažniji period u životu svake osobe. Ishrana i stimulacija, zaštita od negativih iskustava su važne jer se u tom periodu mozak razvija brže nego nego u bilo kom delu života,“ rekla je direktorka UNICEF-a u Srbiji Ređina de Dominićis.

Ona je kazala da je 43 odsto dece u Srbiji izloženo nasilnom disciplinovanju, a da se radi na zakonskoj zabrani takvog vida vaspitavanja.

„Vakcinacija je problem, naročito kod romskog stanovništva kod kojih je stopa vakcinacije znatno niža od proseka na nivou države,“ istakla je direktorka UNICEF-a u Srbiji.

Studija UNICEF-a urađena je uz pomoć psihologa sa Filozofskog fakulteta i Instituta za mentalno zdravlje u Beogradu.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More