Vladika Longin osveštao crkvu svete Petke u Nešvilu

FOTO: Printscreen/RTS
137

Osveštanje nove srpske pravoslavne crkve Sveta Petka u Nešvilu, u američkoj saveznoj državi Tenesi, obavio je vladika srednjezapadnoamerički novogračanički Longin, sa sveštenicima iz Indijane, Ilinoja, Mičigena i sa Floride.

“Zaista ovo je divan primer sloge, jedinstva, ljubavi, a iznad svega velike vere, vere koja čini čuda. Pre desetak, petnaest godina nismo imali ovde svoje mesto za bogosluženje. Nismo imali sveštenika, nego su s vremena na vreme dolazili, a evo sada, hvala Bogu, druga slika”, poručio je Vladika Longin.

Vladika je takođe dodelio ordene i gramate istaknutim članovima parohije.

FOTO: Printscreen/RTS

Ovo je posebno srećan momenat za ovdašnjeg sveštenika, oca Aleksandra Vujkovića, koji je unapređen u čin protonamesnika.

“Mogu da kažem da je 95 posto crkva izgrađena. Dograđena je kupola i zvonik, dali smo pravoslavni izgled ovoj crkvi tako da je ovo zaista jedna lepa mala crkvica, naša bogomolja ovde u Nešvilu. Naš narod je veoma srećan jer smo mi ovo sanjali godinama, da ovako nešto imamo što kažu “delić neba na zemlji”, delić Srbije u tuđini, Ovo je zaista veliki događaj istorijski za sve nas”, poručuje otac Aleksandar Vujković.

Ima li Srba u Nešvilu, pitanje je za Natašu Pavlović, članicu parohije.

“Ima, ali ne toliko kao što ima u Čikagu i na drugim mestima, ali imamo dovoljno da napunimo crkvu”, kaže Nataša.

“Puno mi je srce danas, s obzirom na to da smo radili za ovaj dan 16 punih godina. Trećeg maja 2003. godine mi smo zvanično dobili blagoslov od metropolita Hristofora i tada smo počeli sa aktivnim radom”, kaže Pajo Jerosimić, jedan od inicijatora gradnje crkve.

FOTO: Printscreen/RTS

Ranije je u ovoj crkvi često služio i otac Serafim Baltić iz manastira Nova Gračanica kod Čikaga.

I među gostima na osveštanju, kao i na svečanom banketu, bio je veliki broj ljudi iz drugih delova Amerike, pa i iz crkve Sveti Vasilije Ostroški u čikaškom naselju Lejk Forest.

“Veličanstveno je. Nisam nikad prisustvovala ovakvom događaju, ovakvoj svečanosti, i jako su lepi utisci, sve je super organizovano. Crkva je prelepa, kaže Vukica Krčadinac iz Čikaga.

FOTO: Printscreen/RTS

Inače, crkva je na samo par minuta od centra Nešvila koji doživljava veliki procvat ovih godina i popularan je kao mesto za život i za turiste. Godišnje ih ima čak 15 miliona. Samo ove godine biće otvoreno oko 20 novih hotela u centru Nešvila. Među gostima bio je i američki glumac Džonatan Džekson, dobitnik pet nagrada Emi.

Nešvil je već godinama poznat kao centar američke kantri muzike. Ali, sada će zahvaljujući crkvi Sveta Petka, biti poznat i po tome što ima i svoju prvu srpsku pravoslavnu crkvu.

Izvor RTS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More