Zašto je srpski patrijarh Irinej u Siriji?

FOTO: SPC
643

Poglavar Srpske pravoslavne crkve Irinej Gavrilović od danas pa do 8.juna, nalazi se u uzvratnoj zvaničnoj poseti antiohijskom patrijarhu Jovanu i Antiohijskoj patrijaršiji, u Siriji.

Tokom susreta, kako se nezvanično saznaje u srpskim episkopskim krugovima, trebalo bi da bude reči i o aktuelnoj situaciji i pretećem velikom raskolu u pravoslavlju, nakon što je carigradski patrijarh Vartolomej, raskolnike Ruske pravoslavne crkve (RPC) u Ukrajini, stavio pod svoju vrhovnu vlast, dajući im ograničenu autokefaliju (samostalnost), mimo saglasnosti njihove majke crkve – Moskovske patrijaršije.

Ovim jednostranim potezom izuzeo ih je iz kanonske nadležnosti RPC, što je iniciralo zahtev Moskvske patrijaršije da se sazove Svepravoslavni crkveni sabor. Carigradski patrijarhat sazivanje odbija, te je Srpska pravoslavna crkva od jednog dela pravoslavlja, pre svega iz Moskve, zamoljena da posreduje i lobira kod ostalih Pomesnih pravoslavnih crkvi kako bi se zajedničkim snagama umolio carigradski patrijarh da sazove Svepravoslavni sabor, iako mu je to i obaveza po herarhijskom ustrojstvu u pravoslavlju.

Povodom situacije oko ukrajinskog pitanja i inicijative za održavanje Svepravoslavnog sabora, nedavno je, pred kraj zasedanja Svetog arhijerejskog sabora (crkvene skupštine), u Patrijaršiji SPC, u Beogradu, boravio i poglavar Kiparske pravoslavne crkve arhiepiskop Hrizostom, inače blizak carigradskom patrijarhatu.

Gotovo istovremeno iz Fanara je saopšteno da je carigradski Sinod (crkvena vlada) odlučio da na svoj dnevni red, po ukrajinskom modelu, stavi pitanje davanja autokefalije nepriznatoj Makedonskoj pravoslavnoj crkvi (MPC), koja je već više od pola veka u raskolu sa SPC (svojom majkom Crkvom).

To bi u suštini značilo da Carigrad pod svoju vrhovnu vlast stavi i crkvene raskolnike u Makedoniji mimo saglasnosri Srpske patrijaršije, te se pomenuta najava može tumačiti i kao upozorenje SPC da se okane lobiranja i posredovanja u vezi Svepravoslavnog sabora.

S druge strane, da podsetimo, osim nezadovoljstva slovenskog i arapskog dela pravoslavlja, treba imati u vidu i da jedan deo jelinskih (grčkih) pravoslavnih poglavara i Crkvi, ne odobrava ovakve i slične poteze Carigrada. Tumače ih kao nametanje carigradskog patrijarha da bude “istočni papa”.

Odnosno da po ugledu na rimokatolički Vatikan teži da uspostavi centralističku vlast Carigradske patrijaršije nad svim pravoslavcima u svetu. I da carigradski patrijarh, u pravoslavlju, po tituli i vlasti postane “prvi nad jednakima”, a ne kao što je sada samo po časti “prvi među jednakima”.

Tokom posete Antiohijskoj patrijaršiji, u pratnji srpskog patrijarha Irineja su: mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović, episkop šumadijski Jovan Mladenović, arhimandrit Damaskin Grabež, protojerej-stavrofor Božo Bakajlić, protođakon Damjan Božić, đakon Vladimir Rumenić i ipođakon Dejan Nakić.

R. LONČAR

Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.nasiusvetu.com

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More