Podvig lekara KBC Zemun: Prvi put odstranili tromb iz mozga

FOTO: Pixabay
332

BEOGRAD – U Kliničko-bolničkom centru Zemun u Beogradu lekari su po prvi put odstranili tromb iz krvnih sudova mozga, i to kod pacijenta koji je nedavno imao dve operacije na otvorenom srcu, piše „Blic“.

Na intenzivnoj nezi ove bolnice leži Predrag Banjeglav (65) iz Beograda. Iako iznuren i izmučen brojnim hirurškim zahvatima u poslednje vreme, ovaj čovek neizmerno je zahvalan lekarima koji su mu spasli život. Pre više od dve nedelje kod njega je urađena operacija na krvnim sudovima srca, trostruki bajpas, kao i operacija srčanog zaliska.

Kao jedna od mogućih komplikacija kod takvog pacijenta je i nastanak moždanog udara zbog tromba koji se stvori i začepi krvni sud u moždanom stablu. Taj deo mozga ostaje bez dovoda krvi, a samim tim i bez kiseonika i drugih hranljivih materija.

„Sve je dobro i lepo kada se nalazite u sigurnim rukama. Ja sam pre nekoliko nedelja imao dve operacije na otvorenom srcu… Nakon tih operacija bilo je sve u redu u početku, međutim, pre nekoliko dana sedeo sam sa ćerkom koja je primetila nešto čudno u mojoj motorici što joj se nije svidelo… Ja nisam ništa osećao, ali ona je primetila da mi se kapci lepe, da čudno držim jednu ruku… Pozvala je Hitnu pomoć i oni su me dovezli ovde. Srećom, došao sam na pravo mesto i hvala bogu sve se završilo kako treba“, priča Predrag.

Kod moždanog udara vreme je ključni faktor, pa je izuzetno važno javiti se lekaru odmah po pojavi prvih simptoma. Odstranjivanje tromba iz krvnih sudova mozga mora se uraditi u prvih osam sati od pojave simptoma. Lekari tada kroz preponu uvode katetere i mikrokatetere kojima dolaze do krvnih sudova u mozgu. Pomoću stenta tromb se obuhvati i izvadi iz krvnog suda.

Ova metoda podrazumeva izvođenje u opštoj anesteziji, pri čemu se plasiranjem katetera kroz krvni sud u preponi dođe do glavnih krvnih sudova moždanog stabla i korišćenjem specifičnih instrumenata evakuiše tromb iz nekog od začepljenih krvnih sudova koji je izazvao problem. Tim dobro obučenih lekara KBC Zemun iz oblasti neurologije, neurohirurgije, radiologije i anestezije je u saradnji sa eminentnim prof. dr Milanom Mijailovićem izveo ovu zahtevnu intervenciju bez ikakvih komplikacija, objasnio je prof. dr Dragoš Stojanović, direktor KBC Zemun.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More