Završen drugi forum dijaspore: Privredna saradnja i digitalno povezivanje sa maticom u prvom planu

FOTO: RS
269

BANJALUKA – U Banjaluci je završen Drugi forum dijaspore, koji je održan pod pokroviteljstvom predsednice Željke Cvijanović.

Tokom dva dana, 200 učesnika iz više od 30 zemalja, učestvovalo je na tri panela čiji cilj je bolje povezivanje dijaspore i matice. Forum je ocenjen uspešnim, a organizatori očekuju da će u narednom periodu doneti i konkretne rezultate.

FOTO: RS

Saradnja privrednika u prvom planu. Na panelu “Dijaspora za razvoj Srpske”, ukazano je na značaj dijaspore za održivi ekonomski rast i veću zaposlenost u Srpskoj. Među učesnicima bio je i Stojan Stevanović, predsjednik Udruženja srpskih privrednika u Švajcarskoj. Vlasnik hotela u Cirihu, u rodnim Loparama otvorio je svoju firmu.

“Јa sam uložio u svoj podmajevički kraj. Uložio sam u Lopare dosta i ne samo ja, nego sam radio na tome. Nas petorica iz Švajcarske otvorili smo firme u Loparama, uložili smo tu. Evo neka stoji i na Forumu kao modus ulaganja u Srpsku da se može ulagati u Republiku Srpsku. Imamo i dva čoveka iz Austriji koje su otvorili firmu u Loparama” – rekao je predsednik Udruženja srpskih privrednika u Švajcarskoj Stojan Stevanović.

Drugi dan Foruma dijaspore, digitalno povezivanje sa maticom(FOTO)

Srbi u Lincu pokazali su se kao savesni privrednici i radnici koji imaju najviše prekovremenih sati rada i najmanje koriste godišnji odmor. O tome svedoči Aleksandar Čenić, vlasnik kompanije koja u ovom austrijskom gradu posluje već 30 godina, a razmišlja i o otvaranju poslovnice u Srpskoj.

“Svakim danom sve više menjam svoje mišljenje o Republici Srpskoj, naravno u pozitivnom smislu. Јer sam video da je Republika Srpska sa ovom Vladom koju sada ima na najboljem putu da ponudi sigurnost što je svakom od nas najvažnije za otvaranje firme” – izjavio je predsednik Evropske inicijative za južnu i jugoistočnu Evropu Aleksandar Čenić.

FOTO: RS

Panel “Dijaspora za 21. vek” ponudio je odgovore na pitanja o novom konceptu umrežavanja, digitalnom povezivanju matice i dijaspore i o ulozi mladih kao nosiocima razvoja i promocije. Ukazano je i na uslove u kojima naši studenti studiraju u inostranstvu, koji su označeni kao znatno teži nego domaćim studentima.

“Smatram da taj veći trud koji se od naših studenata očekuje dobra stvar, jer stiču radne navike i mogu da se bore za svoja prava u tuđoj sredini i tako promovišu svoj narod kroz svoje uspehe” – kaže Katarina Grek iz Organizacije srpskih studenata u inostranstvu.

Predsednik Vlade Srpske Radovan Višković zatvarajući drugi Forum dijaspore istakao je da je Forum opravdao očekivanja, jer su iznesena brojna mišljenja, poruke i ideje o unapređenju saradnje sa dijasporom koje će doprineti razvoju Srpske, što je zajednički cilj. Nadležno Odeljenje, koje je Vlada početkom godine uspostavila u okviru Ministarstva za evropske integracije, učesnicima Foruma predstavila je Strategije za saradnju sa dijasporom Republike Srpske.

Forum dijaspore u Banjaluci: Za čvršće povezivanje Srpske i Srba u svetu

“Četiri ključna pravca u kojima treba da se krene jesu očuvanje nacionalnog identiteta, ekonomska saradnja u oblasti IT sektora, sporta, kulture i jača saradnja institucija Srpske sa dijasporom – naveo je ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić.

Iako je forum zvanično završen, organizatori su za učesnike pripremili još aktivnosti – turistički obilazak Banjaluke,

Izvor RTRS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More