Dokumentarni flm “Teslin narod” uvršten u arhive vodećih institucija SAD

113

Dokumentarni film „Teslin narod“, reditelja Željka Mirkovića, rađen u koprodukciji “Optimistic film”-a i RTS-a uvršten je u najznačajnije arhive u vodećim institucijama u SAD.
Ostvarenje Teslin narod je poslednjih meseci bio na američkoj turneji, koja je započela u martu u Pitsburgu na Festivalu srpskog filma, koji organizuje “Serb National Federation” (SNF). Film je tom prilikom dobio nagradu SNF Spirit Award, piše rts.rs.

Pred punom salom prikazan je i u Njujorku, Ohaju, u Klivlendu na smotri “Serbian Heritage Film Festival”, kao i u Masačusetsu, u Bostonu, u Crkvi Sveti Sava. Veoma uspešnu premijeru imao je i u Los Anđelesu, kojoj su prisustvovali i akteri filma – čuveni reditelj Piter Bogdanovič i njegova sestra, producentkinja, Ana Tea Bogdanovič.

Film predstavlja nesvakidašnje putovanje kroz prošlost i sadašnjost jednog naroda, od iskrcavanja prvog Srbina na američko tlo pre više od 200 godina do današnjih dana.

Foto/Printscreen/You Tube

Kroz priče istaknutih Srba, pored Nikole Tesle i Mihajla Pupina, film upoznaje gledaoce i sa trostrukim dobitnikom Pulicerove nagrade Voltom Bogdanićem, jedinom ženom članom Njujorške akademije nauka Gordanom Vunjak Novaković, legendarnim Oskarovcem Karlom Maldenom, Stivom Tešićem, Piterom Bogdanovičem i mnogim drugim čija su imena utkana u istoriju.

U filmu se može čuti priča o prvom Srbinu u Americi Džordžu Fišeru (Đorđu Šagiću) koga su spasili ribari po kojima je nazvan, a čije ime se nalazi u Livingstonovoj knjizi 100 znamenitih Amerikanaca, ali i zanimljivosti poput one da je čuvena dži-aj-džo igračka napravljena po uzoru na jednog srpskog heroja Mihajla Pejića.

Svi ovi ljudi ostavili su traga gradeći ne samo Sjedinjene Američke Države gde su delom živeli i radili, već su svoja imena ugradili u istoriju Srbije. Priča o njima nije samo priča o njihovom uspehu, to je i priča o celom našem narodu i njegovim potencijalima koja nadrasta lokalne ili nacionalne okvire, prenosi portal rts.rs.

„Zašto Teslin narod? Teslin narod je simbol koji se prepoznaje kao mogućnost povezivanja radi ostvarivanja pozitivnih ciljeva. Simbol koji ne traži geografsko objašnjenje, nego se prepoznaje kao brend koji obavezuje da se jedino zalaganjem i rezultatima postižu pozitivne vrednosti. Danas, imamo prilike da izaberemo da Nikola Tesla bude simbol za ponovno uspostavljanje komunikacija, jer je Tesla ime koje svi priznaju“, istakao je reditelj i producent Željko Mirković.

Ovaj dugometražni dokumentarni film rađen je u produkciji “Optimistic film”-a i RTS-a, na inicijativu fondacije “Tesla Science Foundation” iz Filadelfije, a film su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Ambasada SAD u Beogradu i Savet za kreativne industrije predsednice Vlade Ane Brnabić, Filmski Centar Srbije, “Go4Yu”.

Reditelj i producent filma je Željko Mirković, a u ulozi Nikole Tesle je Džek Dimić.
U filmu se pojavljuje više od 70 istaknutih Srba koji su svojim radom i dostignućima obeležili Sjedinjene Američke Države.

Izvor rts.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More