Teslina fondacija iz Filadelfije organizuje skup u Beogradu

Foto/Pritscreen/You Tube
166

BEOGRAD – Teslina fondacija iz Filadelfije organizuje sutra u Beogradu konferenciju sa više od 20 učesnika, među kojima će biti i specijalni gost izvršni direktor poslednje Tesline laboratorije – Vordenklif na njujorškom Long Ajlendu, Mark Alesi.

“Na konferenciji u Kolarčevoj zadužbini biće predstavljeni najuspešniji radovi nastali u cilju promovisanja života i dela Nikole Tesle, genija koji je promenio svet”, rekao je za Tanjug predsednik Fondacije Nikola Lončar.

Nikola Lončar/Foto/Tanjug/Dragan Kujundžić

Prema njegovim rečima, cilj skupa “Teslin narod”, kao i konferencije koja se na dan smrti velikog naučnika svakog Božića održava u njujorškom hotelu “Njujorker”, u kome je živeo poslednjih godina, jeste da se predstavi što veći broj ljudi koje se bave njegovim životom i delom, a koji su postigli zavidne rezulatate u različitim oblastima.

Alesijev dolazak na konferenciju je, kako kaže Lončar, prilika i da se uspostavi most između beogradskog Muzeja “Nikola Tesla” i laboratorije “Vordenklif” koja bi uskoro trebalo da postane muzej.

Tesla je tu čuvenu laboratoriju zasnovanu na najrevolucionarnijim idejama i postrojenje za bežičnu komunikaciju i bežični prenos energije počeo da gradi 1901. godine.

“To je jedina laboratorija u kojoj je Tesla radio a postoji i danas. Ona je verovatno, pored beogradskog Muzeja Nikole Telse, najznačajnije svedočanstvo o delu velikog svetskog genija”, rekao je Lončar i dodao da je kompleks nedavno uvršten na listu američke nacionalne istorijske baštine.

On je podsetio da je Tesla u SAD proveo 59 godina i da je zato red da konačno dobije i zvanični centar, za čije potpuno uređenje je, dodao je, potrebna i podrška Srbije i Republike Srpske.

Prema njegovim rečima, za početak je neophodna pomoć beogradskog Muzeja kako bi Muzej Vordenklif bio sazdan na proverenim činjenicama.

Naučni centar Tesla je u Vordenklifu zahvaljujući donacijama otkupio 2013. godine 6,5 hektara zemljišta na kome se nalazi, rekao je Lončar i podsetio da je akciju pokrenuo Metju Inman, onlajn strip crtač koji se pridružio akciji Centra i od darodavaca iz 108 država prikupio oko milion dolara.

Prema njegovim rečima, plan je da se na Long Ajlendu otovore Teslin muzej i naučni kompleks, i u tom cilju prikupljeno je oko 10 miliona dolara, od kojih je milion donacija kompanije Tesla Motors.

Fondacija iz Filadelfije ima za cilj da promoviše život i delo Nikole Tesle, a radi i na tome da Teslu i njegovo delo uvede u američki obrazovni sistem.

“Godinama postavljamo isto pitanje ko je bio toliko moćan da čoveka koji je napravio drugu industrijsku revolucij istisne iz američke istorije”, kazao je Lončar i dodao da Fondacija priprema i knjigu o Tesli za američke nastavnike koja bi trebalo da bude gotova do kraja godine, ali i dramu o Teslinom životu koju bi sva deca na svetu besplatno mogla da gledaju u školama.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More