Da li je “Srbenka” sporna za HRT?

Foto: Printscreen YouTube/SlobodnaZona
83

U odgovoru na pitanje portala Index.hrHrvatska radiotelevizija (HRT) je navela je, da ne želi da otkupi nagrađivani dokumentarni film “Srbenka” Nebojše Slijepčevića – zato što je predugo traje.

HRT je u odgovoru objasnio da su na javnom pozivu za otkup prava emitovanja traženi programski sadržaji prema određenim kriterijumima, među kojima je i onaj da je trajanje dokumentrnih serija i filmova ograničeno na 26 minuta i 52 minuta.

“Dokumentarni film ‘Srbenka’ traje 72 minuta, pa ga po ovom pozivu nije moguće odabrati”, stoji u odgovoru HRT na pitanje Indexa.

Srbenka” je film Nebojše Slijepčevića koji prati probe za pozorišnu predstavu “Aleksandra Zec” Olivera Frljića u riječkom HKD Teatru i paralelno priča kako Srbi odrastaju u Hrvatskoj.

Film je dobio je 15 nagrada na međunarodnim festivalima, pored ostalih Srce Sarajeva, tri međunarodne nagrade u razvoju projekta, državnu nagradu Vladimir Nazor za najbolje filmsko ostvarenje u 2018. godini.

Index ističe da je “Srbenku” otkupio HBO, ali ne i HRT, zato što je predug.

Isti kriterijum HRT je naveo i kao razlog odbijanju otkupa filmova kao što su “Najlepša zemlja na svetu”, “Gazda: početak” i “Glasnije od oružja”.

“Najlepša zemlja na svetu” je film slavnog Želimira Žilnika o izbeglicama, “Glasnije od oružja” Miroslava Sikavice bavi se ulogom rodoljubive muzike u političkim promenama i u ratu početkom devedesetih, dok se “Gazda: početak” Darija Juričana bavi poslovnim usponom Ivice Todorića.

“Dokumentarni film ‘Najlepša zemlja na svetu’ traje 101 minut, ‘Glasnije od oružja’ 86 minuta pa ih, kao i ponuđeni dokumentarni film ‘Srbenka’ nije bilo moguće odabrati. Dokumentarni film ‘Gazda: početak’ javnosti je dostupan bez geoblokade za teritoriju Hrvatske na kanalu Aldžazira Balkans, kao i na Klasik TV, pa mu je zbog toga smanjen potencijal prikazivanja na linearnim kanalima”, rekli su iz HRT.

Index je na pitanje ko su članovi komisije koja je odlučivala o otkupu dokumentaraca dobio “uvijen” odgovor da su u pitanju zaposleni na hrvatskom javnom servisu koji su profesionalno i odgovorno obavili posao.

“Zašto je problem objaviti imena ljudi koji na javnoj televiziju i uz obilnu svotu javnog novca ‘profesionalno i odgovorno’ obavljaju ‘svoj posao’, to valjda ne bi znala da objasni ni anonimna osoba koja je u ime HRT sročila ove odgovore”, naveo je zagrebački portal.

Izvor B92
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More