Akcija “Negujmo srpski jezik” održana u Bernu

Bern/Foto/Printscreen/You Tube
165

BERN – U Ambasadi Srbije u Bernu u subotu je održana akcija “Negujmo srpski jezik”, koju Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i ambasada već dve godine zajedno sprovode u Švajcarskoj.

Kako se navodi u saopštenju Ambasade Srbije u Bernu, pred prepunom dvoranom, u kojoj su se okupili đaci Dopunske škole na srpskom jeziku iz čitave Švajcarske, njihovi roditelji i nastavnici, prikazana je dečija predstava sa motivima iz srpskih narodnih bajki, koju su izveli Svetislav Bule Goncić, Anita Stojadinović i Dušan Matejić.

Otvarajući skup, ambasador Srbije u Švajcarskoj Snežana Janković rekla je da je osnovni cilj Ministarstva kulture i informisanja i ambasade da kroz sprovođenje ove akcije pomognu u očuvanju jezika, pisma, kulturnog i duhovnog identiteta našeg naroda u rasejanju.

Ona je naglasila da je posebno značajno to što je akcija, pre svega, posvećena deci školskog uzrasta.

Član Odbora akcije “Negujmo srpski jezik” Svetislav Bule Goncić podsetio je da je ta akcija započela u Srbiji pre četiri godine na nivou Grada Beograda i da je stupanjem tadašnjeg gradskog sekretara za kulturu Vladana Vukosavljevića na dužnost ministra kulture i informisanja podignuta na republički nivo.

On je ocenio da je sprovođenje ove akcije u inostranstvu najbolji način za strateško postavljanje prema pitanjima srpskog jezika i pisma kod našeg naroda u dijaspori.

Prisutnima se obratila i redovni profesor Filološkog fakulteta u Univerziteta u Beogradu, Kajoko Jamasaki Vukelić, koja je učenicima govorila o značaju očuvanja maternjeg jezika u stranoj sredini, kao i o lepoti i jedinstvenosti srpskog jezika i ćiriličnog pisma.

“Vaš jezik je vaš zavičaj”, poručila je Jamasaki Vukelić, inače pesnik i književni prevodilac sa srpskog i japanskog jezika.

Narodna biblioteka Srbije, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva i izdavačka kuća iz Beograda „Evro Book” donirali su knjige na poklon srpskim đacima u Švajcarskoj, dok je Ministarstvo kulture i informisanja poklonilo majice sa natpisom “Negujmo srpski jezik”, dodaje se u saopštenju.

Publika je, kako se navodi, imala prilike i da pogleda postere i spotove akcije “Negujmo srpski jezik”.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More