Pozorišni spektakl, stari i novi mitovi u arheološkom parku Viminacijum

Foto: viminacijum.org
259

POŽAREVAC – U arheološkom parku “Viminacijum” od 24. do 30. juna održaće se Međunarodni pozorišni festival “Viminacijum fest – mitovi stari i novi”, na kojem će učestvovati profesionalna pozorišta iz Srbije i okruženja, po izboru selektora Mihajla Nestorovića.

“Ceo Viminacijum je veliki scenski i teatarski prostor, a takvih mesta je malo u Evropi. Na njemu će publika imati priliku da pogleda predstave i izuzetne pozorišne profesionalce” – istakao je Nestorović.

Festival će otvoriti revijalni program – koncert poznatog glumca Radeta Šerbedžije i orkestra “Zapadni kolodvor”.

Naredne večeri igra se prva takmičarska predstava – “Bakhe”, po tekstu Euripida i u režiji Lenke Udovički, u izvođenju Ulyssis teatra sa Briona i Zagrebačkog kazališta mladih. Državno mađarsko pozorište iz Temišvara 26. juna odigraće predstavu “Sonet 666” Vilijema Šekspira, u režiji Kokana Mladenovića.

Sledeću predstavu – “Na Drini ćuprija” po romanu nobelovca Ive Andrića, takođe u režiji Mladenovića, odigraće glumci SNP iz Novog Sada.

Dan kasnije, nastupa Slovensko narodno gledališče “Drama” iz Ljubljane, sa predstavom “Devojčica sa žicama”, u režiji Marjana Nećaka.

Poslednje takmičarske večeri publika će videti komad “M.I.R.A” Bitef teatra, čiju režiju potpisuje Andraš Urban.

“Maštao sam da na ovom prostoru spojimo istoriju i umetnost i taj moj san se ostvario. Ne verujem da se još negde u Evropi organizuje ovakav pozorišni festival” – napomenuo je dr Korać.

Završne večeri, stručni žiri, u sastavu: Dejan Mijač, Miodrag Tabački i Saša Torlaković, proglasiće najboljeg glumca i najbolju predstavu, kojima će se dodeliti nagrade “Zlatna fibula” i “Viminacijum maksimus”.

U čast pobednika, završne večeri glumački ansambli Narodnog pozorišta iz Prištine i Pozorišta “Zoran Radmilović” iz Zaječara, izvešće predstavu “Žene iz Troje”, po tekstu Euripida, u režiji Nebojše Bradića.

O festivalu su govorili i Bojan Ilić, predsednik Skupštine grada Požarevca, Galina Perić, direktorka Centra za kulturu i producent Predrag Paunović. Oni su se složili da se radi o velikom i zahtevnom projektu, ali da će, zajedničkim snagama, učiniti da festival protekne u najboljem redu.

 

Izvor V.Novosti
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More