Krste se sa tri prsta, lome pogaču i obožavaju Srbiju – to su “Crni Srbi” iz Čikaga (VIDEO)

FOTO: Printscreen/Youtube
217

ČIKAGO – Jovan Crnović, kako se predstavlja na društvenim mrežama, i njegov drug David Brkljač iz Novog Sada okosnica su grupe “Crni Srbi” (Black Serbs), neobičnog sastava koji kroz muziku i šaljive video-klipove govore o našoj zemlji.

To možda ne bi bilo neobično da Jovan zapravo nije Afroamerikanac koji sebe naziva “Srpskim Obamom”, a David rođeni Novosađanin. Ovo neobična ekipa ima dobre vesti za one koji ih vole – za nekoliko dana izlazi njihov album prvenac, a mesec dana kasnije Srbi će imati priliku da vide “Crne Srbe” uživo i to na Egzitu.

Jovanovo pravo ime je Džibri Bel, ali ga je sam promenio u Jovan Crnović.

“U Srbiji Džibri zvuči kao đubre, kao smrdi, pa sam rekao zovite me Crni Jovan” – objasnio je.

Zašto je ovaj momak iz Čikaga baš toliko zavoleo Srbiju?

“Krivac” je David i njhovo prijateljstvo započeto u Južnoj Dakoti, kako kaže pre šest-sedam godina. David je Jovana naučio srpski jezik tako dobro da danas može da repuje na našem jeziku i govori ga bolje nego većina stranaca.

Kako je David otkrio njihovo prijateljstvo počelo je tučom, tačnije Jovanov i Davidov drug su se potukli, ali deblji kraj je izvukao Jovan. Tri meseca kasnije saznao je da je Jovan dečko njegove sestre. Od tada do danas, ovaj dvojac je nerazdvojan.

Jovan kaže da je dolazak u Srbiju promenio njegov život.

“Sviđa mi se Srbija. Najbolji ljudi” – kaže Jovan i dodaje da ono što ljude u Srbiji razlikuje je “život, rakija, žena…”

Crne Srbe u Čikagu posetila je ekipa “Glasa Amerike”, koju su dočekali sa pogačom i rakijom.

“Dobrodošli prijatelji. U ime života, u ime smrti, u ime časti. Neka sve ide bestraga” – na početku snimka poželeli su domaćini medijskoj ekipi dok su lomili pogaču.

Na snimku može da se vidi deo gde dvojac ima probe, a zanimljivo je da su im se na pridružili američki prijatelji, koji su takođe naučili nekoliko reči srpskog jezika.

Na kraju, Jovan je poslužio novinarku, a čime drugom nego – rakijom i kiselom vodom.

“Crni Srbi” postali su popularni pre pet godina kada su snimili prvi video “Serbia coming to America” u kom tamnoputi Jovan u Mekdonaldsu u SAD priča na srpskom, traži ćevape i rakiju, psuje (i to baš mnogo), svađa se, a na kraju čak i peva pesmu “Prokleta je Amerika”.

Prvi video snimci ovog neobičnog dvojca bili su šaljivi, pa pored nastavka “Serbia coming to America”, objavili su i epizodu u kojoj obučeni u dresove Crvene Zvezde i Partizana zaustavlju ljude na ulici kako bi ih pitali za koga navijaju da bi im demonstrirali kako izgleda rivalitet ova dva kluba u Srbiji.

Ubrzo su se okrenuli jednoj od stvari koja ih spaja – hip-hop. Počeli su zajedno da prave muziku, pišu pesme na spskom jeziku, a u međuvremenu bend je rastao pa danas broji mnogo više članova. Jedna stvar se nije promenila – osnovni motiv i dalje je Srbija, zapravo sve vezano za srpsku kulturu, hranu, piće ili košarku.

Njihove pesme obiluju stihovima kao što su “Želi burito, želi tekilu, ma hoćeš burek sa sirom i lozu rakiju” (Balkan Latino) ili “ja rintam i rintam, malo rakiju cirkam” (Rintam), a spotove neretko snimaju u nekoj varijanti srpske narodne nošnje.

“Kažu Srbija je mračna, svet priča svašta. To je vaša bujna mašta, vi ste brate ludi, to su dobri ljudi” – repuje u jednoj pesmi “Srpski Obama”.

I spotovi su često u istom tonu. Recimo, spot za pesmu “Kako hoćeš” objavljenu 2017. godine snimili su u Davidovom rodnom Novom Sadu, dok spot za pesmu “Bijemo” počinje snimcima sa večitog derbija.

Posebnu pažnju domaće publike privukli su pesmom “Ballin Like Jokić” pre godinu dana. Pesmu počnje rečima “Još od kad sam bio klinac, mislim da sam Vlade Divac” i “Još od malih nogu hvalim Bogu Bodirogu”…

Njihov novi album “Space Punk” biće objavljen 4. juna i, kako najavljuju, neće samo razbiti granice u muzici, već i inspirisati izvođače da nakon njih urade isto.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More