Američki profesor Filips: Ideja o razmeni teritorija loša, Srbija treba da prizna Kosovo unutar postojećih granica

Foto: LinkedIn / Timothy Less, ilustracija
307

BEOGRAD – Direktor programa za uspostavljanje mira i prava na Institutu za proučavanje ljudskih prava Univerziteta Kolumbija, koji je autor teksta „Tajni pregovori će izdati Kosovo“, za portal „Demostat“ je rekao da pojedini u Savetu za nacionalnu bezbednost SAD podržavaju podelu Kosova, „dok se drugi, uključujući članove Kongresa, protive korekciji granica“.

Filips zastupa stav da je ideja o razmeni teritorija loša, između ostalog zbog toga što ne podrazumeva automatsko članstvo Kosova u UN, a tvrdi i da takav plan ne bi dobio podršku Narodne skupštine Srbije.

„Srbija, naprosto, treba da prizna Kosovo unutar njegovih postojećih granica. Takse će biti ukinute, a put Srbije ka članstvu u EU biće ubrzan, jer će ispuniti kriterijume iz Poglavlja 35“, kaže on.

Demostat prenosi i ocenu analtičara Dragomira Anđekovića koji smatra da ono o čemu Filips govori nije realno ni za srednji rok.

„Ako polazimo od vremenskih orijentira koje Filips pominje – to znači da predlog sporazuma bude obelodanjen do 1. jula ove godine i da se posle toga krene u njegovu realizaciju – odgovor je kratak i glasi ne“, rekao je on.

„S obzirom na naelektrisanu atmosferu koja je stvorena i na Kosovu, i na prostoru ostatka Srbije – usvajanje i mirno implementiranje bilo kakvog kompromisnog modela prevazilaženja sporova, sada nije moguće“, ocenio je Anđelković koji odgovornost prebacuje na kosovsku stranu i kaže da su tamo političari „šovinistički naboj pripadnika svog naroda doveli do gotovo histeričnih razmera“ i da je to „podiglo nivo emocija i među Srbima“.

„Lično nisam ni protiv razgraničenja uz bolne ustupke koje i mi moramo da prihvatimo zbog odnosa snaga koji ne možemo da promenimo, ali zato smatram uslovom bez koga se ne može otvaranje pitanja prava na samoopredeljenje Republike Srpske“, rekao je Anđelković.

Izvor B92
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More