Slaviša godinama živi na severu Evrope, a Šveđane navikava na balkansku kuhinju (VIDEO)

Foto/Printscreen/You Tube
388

Slaviša je rođen u Tuzli i živeo je u Banovićima u Bosni u Hercegovini. Tokom 90-tih godina, zbog ratnih dešavanja u bivšoj Jugoslaviji, odlazak u inostranstvo je bila opcija koja mu je pružila mogućnost za novi život, daleko od svega ružnog i tragičnog što se zbivalo u njegovoj domovini.

Slaviša već dve i po decenije živi i radi u Švedskoj/Foto/Printscreen/You Tube

Tako je u junu 1993. godine Slaviša Knežević, više sticajem životnih okolnosti, nego što je to planirao, stigao u Švedsku i postao emigrant u ovoj zemlji na severu Evrope.

“U početku nije bilo baš sjajno, nikome, pa ni meni. Prvenstveno zbog jezika, nove sredine, novih ljudi, novog društva. Ali kako naš narod kaže – mi smo snalažljivi, i krene život nekako. Čovek kad je prinuđen da se snalazi, ima neka “treća sila” koja mu pomogne u tome, tako da su se mnogi naši snašli” – priča Slaviša prisećajući se prvih dana nakon dolaska u novu sredinu.

Danas, posle dve i po decenije života u Švedskoj, on se bavi ugostiteljstvom u Geteborgu. Pokušava Skandinavcima da približi našu tradicionalnu kuhinju, nudeći im na meniju restorana jela poput kuvanih jela, šnicli pripremljenih na balkanski način, tufahija i drugih specijaliteta.

Ipak, uz sav trud, Šveđani su pomalo nepoverljivi prema svemu što dolazi sa juga Evrope.

“Kad im spomeneš Balkan, prva asocijacija je odmah rat. Kad im kažeš Bosna, oni neće pomisliti na tufahije, već pomisle na rat. Zato su malo isprepadani da uopšte uđu u lokal, a kamoli da jedu. Ali zahvaljujući našim ljudima sa kojima rade i druže se, onda ih oni dovode u naš restoran. Kada dođu i vide da smo mi ipak civilizovan narod i probaju hranu, oduševe se. Onda se ohrabre da dođu opet i da dovedu nove goste” – kaže Slaviša.

Pogledajte u videu šta je sve Slaviša ispričao za Jutjub kanal “Moja BiH”:

 

D. Stupar

Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.nasiusvetu.com 

 

 

Izvor Nasiusvetu.com
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More