Šta može da se očekuje od sednice SB o Kosovu?

Foto: UN, arhiva
168

Predstojeća sednica Saveta bezbednosti UN o situaciji na Kosovu, za koju se kao tema nametnuo upad specijalaca ROSU na sever KiM, uz prebijanje Srba i pripadnika Unmika, mogla bi da utiče na dalji tok procesa dijaloga Beograda i Prištine, navode Novosti, prenosi B92.

Akcija Albanaca od prošlog utorka, izbila je iz ruku argumente zapadnih članica svetske vlade da je „situacija na KiM mirna i da se na terenu ništa ne dešava“, što se, po pravilu, od njih čuje na ovim diskusijama.

Da će sednica SB 10. juna biti specifična, smatra nekadašnji ambasador pri UN Vladislav Jovanović, koji kaže da će zapadni predstavnici ovoga puta biti u defanzivi i da će se osećati neugodno zbog teme o kojoj će se govoriti, dok oni ne mogu da poreknu ono što se dogodilo:

„Zbog negativnih postupaka Prištine nije više samo Srbija involvirana strana, već i Rusija i UN. Sve to stvara klimu pogodnu za promenu modela dijaloga Beograda i Prištine, u smislu proširenja njegovog okvira novim učesnicima. A, ti novi učesnici ne bi se identifikovali sa tim da je kompromis samo da Beograd prizna Kosovo. Pošto se situacija zakomplikovala, imalo bi smisla da se u dijalog koji vodi EU uključi i specijalni izaslanik generalnog sekretara UN“.

Iako je teško očekivati da će se diskusija petnaestorke na Ist Riveru okončati zajedničkim saopštenjem sa nekakvim kritikama na račun Prištine, jer je unutar ovog tela stav o KiM podeljen, diplomata Zoran Milivojević kaže, za „Novosti“, da je ipak moguće da ruski predstavnik u SB zatraži osudu ponašanja albanskih policijskih snaga ili političku opomenu zbog hapšenja ruskog državljanina iz sastava Unmika.

„Kakav god da bude ishod ove sednice, za nas je značajno što je KiM tamo predmet rasprave i što je SB u konačnici nadležan za KiM. Tokom rasprave ponovo će se dati do znanja da Priština ne postupa po pravilima i da ugrožava bezbednost u regionu, što je i potvrda da je KiM i dalje otvoreno pitanje i da nema govora o kosovskoj državnosti“, kaže on.

Kako su preneli mediji na Kosovu, Priština traži od UN nezavisnu istragu o ulozi Mihaila Krasnoščenkova, ruskog pripadnika Unimka, tokom akcije specijalnih jedinica ROSU na severu KiM. Ministarstvo Bedžeta Pacolija poslalo je pismo sa ovim zahtevom UN i pojedinim zemaljama, a u njemu se navodi da je Krasnoščenkov uhapšen zato što je navodno vozilom sa tablicama Unmika blokirao put kako bi sprečio kosovsku policiju u sprovođenju akcije.

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More