Skot Tejlor: Formiranje kosovske vojske nedopustivo jer bi je vodili kriminalci i zločinci

FOTO: Printscreen/Youtube/Vimeo.com
468

BEOGRAD – Formiranje kosovske vojske je nedopustivo, jer bi se na njenom čelu nalazili kriminogeni faktori koji su izvršili monstruozne zločine nad civilnim stanovništvom, kako nad svojim, tako i nad nealbanskim, izjavio je bivši vojnik, kanadski novinar, publicista i vlasnik uticajnog vojnog magazina “Esprit de Corps”, Skot Tejlor.

Tejlor je to kazao na predavanju u Diplomatskoj akademiji u Beogradu, gde je zajedno sa generalom Luisom Mekenzijem govorio povodom obeležavanja 100. godišnjice od završetka Prvog svetskog rata u čast srpsko-kanadskih savezničkih veza iz Velikog rata, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

General Mekenzi govorio je o iskustvima na Balkanu kada je bio u snagama UNPROFOR-a, a Tejlor o značenju morala grupe u slučaju Medačkog džepa i Kosova i Metohije.

Tejlor je u svom izlaganju 15. novembra naveo i da je Bataljon “Princeza Patricija” u Medačkom džepu pretrpeo gubitke zbog toga što je bio prinuđen da uzvrati vatru Hrvatima koji su napali civile i istakao da je ovaj bataljon nagrađen u Kanadi najvišim državnim počastima.

General Mekenzi je govorio o savezničkim vezama u Velikom ratu, posebno ukazavši na činjenicu da je prva žrtva bila srpska, Dušan Ðonović, a da je poslednja bio Kanađanin vojnik Džordž Lorens Prajs (George Lawrence Price) koji je služio u 28. bataljonu (Saskatćewan North West Regiment).

Govoreći o iskustvima u mirovnoj misiji UNPROFOR-a u Bosni i Hercegovini, rekao je da je iz Kanade krenuo sa jednom vizijom, a da se na terenu susreo sa potpuno drugačijom situacijom od prikazivane.

On je, međutim, kako je kazao, smatrao da mu vojnička čast nalaže da ispravno postupa, pa je i njegov stav prema Srbima nastojao da bude ispravan, a to je nailazilo na nerazumevanje druge strane, jer je vrlo često tumačen kao pristrasan.

Ipak, naglasio je da bi i sada postupio onako kako mu savest nalaže.

Predavanju su prisustvovali i dr Ivana Lučić, potomak vojvode Stepe Stepanovića i potomak Milunke Savić “Gvozdene Ledi, gvozdenog puka” dr Slobodanka Grković.

Tom prilikom uručene su im plakete “Srpsko-kanadske savezničke veze u Velikom ratu” i značka “Natalijina ramonda”.

General Luis Mekenzi i novinar Skot Tejlor poklonili su svoje knjige sa posvetom Biblioteci ministarstva spoljnih poslova  FOTO: MIP Srbije

Gosti su u pratnji koordinatora za očuvanje tradicije srpskog diplomatskog korpusa ambasadora dr Ljiljane Nikšić posetili Muzej srpske diplomatije i tom prilikom Biblioteci ministarstva spoljnih poslova poklonili knjigu sa posvetom “Mirotvorac” – generala Luisa Mekenzija, memoare iz perioda kada je bio u BiH u okviru UNPROFOR-a i “Inat”- Skota Tejlora, koja govori o njegovom viđenju dešavanja na Kosovu i Metohiji.

Potom su u Aleji Velikana posetili memorijale srpskih vojskovođa, zatim Milunke Savić i položili cveće u Kripti Oslobodilaca Beograda, navodi se u saopštenju ministarstva.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More