Ministri prosvete Srbije i Srpske o novoj strategiji učenja srpskog jezika u dijaspori

FOTO TANJUG / MINISTARSTVO PROSVETE NEUKE I TEHNOLOSKOG RAZVOJA
103

Šarčević i Trivić o zajedničkom unapređenju obrazovanja

BEOGRAD, 5. juna (Tanjug) – Ministri prosvete Srbije i Republike Srpske Mladen Šarčević i Natalija Trivić razgovarali su danas o školama srpskog jezika u dijaspori, reformi douniverzitetskog obrazovnog sistema u RS i digitalizaciji.

Inače, već dve godine postoje zajednički timovi u zavodima za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja koji se bave izradom programa dopunskih škola u inostranstvu, posebno kada je reč o nacionalnoj grupi predmeta, saopšteno je iz Ministarstva prosvete.

Šarčević je rekao da je zajednički plan da se Srbi u regionu i različitim zemljama Evrope i sveta “vide kroz ministarstva”.

“Do sada je to organizovala ili crkva ili nije niko organizovao, tako da su ta deca bila asimilovana već u drugoj generaciji. Sada imamo veoma vidne rezultate i ostaje da to još samo uredimo zajedno“, rekao je Šarčević.

Sa njim se saglasila i ministarka Trivić koja je istakla da je dogovoreno potpisivanje sporazuma koji će definisati način zajedničkog nastupa prema dijaspori.

“Razgovarali smo o korišćenju zajedničkih kapaciteta, nastavnih planova i programa i okupljanja što većeg broja Srba koji žive u dijaspori. Srbi nemaju svoje ograničene geografske prostore, a jedan od osnovnih izazova je očuvanje srpskog jezika kao nacionalnog identiteta srpskog naroda”, rekla je Trivić.

Govoreći o reformi obrazovnog sistema ministar Šarčević je istakao da ona proizilazi iz potrebe da se ide u korak sa modernim stavovima i promenama načina učenja i prenošenja znanja.

“Mi smo u toj priči veoma odmakli i mislim da smo regionalno veoma zanimljiva zemlja. Mnogo posla čeka Republiku Srpsku, poput reformisanja zavoda za udžbenike, digitalni sadržaji, promena zakonskih okvira, izrada nacionalnog okvira plana i programa. To je veliki posao”, konstatovao je Šarčević.

On je dodao i da je u sklopu digitalizacije škola u Srbiji, odnosno opremanju 10.000 učionica, sa Ministarstvom prosvete i kulture Republike Srpske dogovoreno da bude opremljeno i 500 učionica u Srpskoj.

“Ovih dana ćemo se dogovoriti oko tehničkih načina sprovođenja. Nama je zadovoljstvo sa našom braćom i prijateljima iz Republike Srpske da zajednički radimo na ovim temama za dobrobit dece“, rekao je Šarčević.

Ministarka Trivić rekla je da će u reformu obrazovnog sistema u Republici Srpskoj biti uključeni domaći ekspertski timovi, kao i timovi iz regiona, a da će Srbija pružiti veliku pomoć kroz svoju razvojnu strategiju.

Ona je dodala da je i građane Republike Srpske veoma obradovala i vest što se u novom Pravilniku o ekskurzijama Republike Srbije našao i taj entitet kao jedna od destinacija u toku školske godine.

“To je jedan od važnih aspekata upoznavanja Republike Srpske, kao i građenja i razvoja zajedničkog identiteta“, zaključila je Trivić.

Ministri su se saglasili da je današnji sastanak samo jedan u kontinuitetu kojim Beograd i Banjaluka žele da unaprede saradnju kako bi postigli zajednički iskorak u određenim oblastima.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More