Mađarska odlikovala ambasadora Srbije

FOTO: MIP Srbije
516

BEOGRAD – Rade Drobac, ambasasdor Srbije u Budimpšti, odlikovan je mađarskim odlikovanjem visokog ranga.

Ambasador je odlikovan ordenom Krsta trećeg reda, kako je obrazloženo, u znak priznanja za „istaknutu ulogu u razvoju mađarsko-srpskih političkih, ekonomskih i kulturnih veza, kao i realizaciji susreta predstavnika dve države”.

Orden je ambasadoru Drobcu uručio politički direktor Ministarstva spoljnih poslova Mađarske Peter Staraj. On je tom prilikom istakao da je Drobac značajno doprineo unapređenju političkih, ekonomskih i kulturnih odnosa Mađarske i Srbije, da je uspešno učestvovao u pripremama i realizaciji zajedničkih sednica vlada Mađarske i Srbije, kao i da je svojim ukupnim delovanjem zaslužio svaku pohvalu, zbog čega mu je predsednik Mađarske Janoš Ader dodelio orden.

Naš ambasador je rekao da je veoma srećan i ponosan što je dobio visoko priznanje Mađarske i naglasio da se u proteklih pet godina, pored zastupanja interesa Republike Srbije, intenzivno trudio da dve susedne zemlje približi jednu drugoj i pomogne u unapređivanju njihovih odnosa u svim segmentima. Kako kaže, dodelu ordena doživljava kao potvrdu da je u tome uspeo i da zbog toga iz Mađarske odlazi zadovoljan, uveren da će se dobri i sve bolji odnosi Srbije i Mađarske nastaviti, i dalje unapređivati.

Povodom dodele ordena, na sajtu Vlade Mađarske se ističe da je mandat ambasadora Srbije obeležio proces pomirenja, značajno poboljšan položaj mađarske i srpske manjine u dvema državama i ostvaren godišnji trgovinski promet u visini od preko tri milijarde evra. Podseća se i na susret predsednika Srbije i Mađarske, kao i na podizanje spomenika mađarskim žrtvama odmazde i kolektivne krivice 1944/45. godine.

Izvor MIP Srbije
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More