Predstavljen prvi srpski govorni softver za android telefone

FOTO: Pixabay
121

NOVI SAD – Govorni softver na srpskom jeziku za android telefone predstavljen je ove nedelje u novosadskom klubu Gradske organizacije Saveza slepih.

Ovaj projekat, koji je finansiralo Minisatrstvo za rad i socijalna pitanja sa više od četiri miliona dinara, veoma je koristan za slepe i slabovide osobe.

“Ovo je prva neuronska i prva govorna sinteza na srpskom i bitan segment u opisu ovog programa je veoma prirodan glas koji prija osetljivom i veoma oštrom uhu slepih i slabovidih korisnika”, rekao je Nikola Đorđević, inženjer informatike i osnivač udruženja za asistivne tehnologije UKAT, koje je realizovalo ovaj projekat, dok je govornu sintezu osmislila i izradila kompanija Alfanum iz Novog Sada.

Softver je dobio naziv Alfanum Danica, prema spikerki Radio-televizije Vojvodina čiji glas je korišćen u govornoj govornoj sintezi.

Alfanum Danica biće besplatan za sve slepe i slabovide korisnike android operativnog sistema u Srbiji, jer je Ministarstvo za potrebe korisnika ove populacije kupilo hiljadu licenci. Kako je na promociji istaknuto, ova aplikacija uskoro će se naći u Google prodavnicama za slepe i slabovide korisnike iz inostranstva i biće dostupna široj društvenoj zajednici, ali informacija o njenoj ceni još uvek nam nije dostupna.

Đorđević je naveo da sintetizator govora Alfanum Danicu čini kvalitetnim to što je napisana i osmišljena tako da joj se mogu korigovati i podešavati akcenti, brzina u radu, i prilično se može prilagođavati potrebama zahtevnih slepih i slabovidih korisnika.

Zahvaljujući aplikaciji Alfanum Danica, koja radi uz pomoć čitača ekrana talk back i voice asistant, na telefonu sa android operativnim sistemom postoji veliki dijapazon opcija: čitanje i slanje poruka, čitanje tekstova, dokumenata, knjiga, postignut je visok kvalitet kod čitanja brojeva, glas je jasan, boja prijatna. Takav pristup gde sluh koristi svako ko dobro čuje doprinosi razvoju i napredku inkluzivnog društva, istaknuto je na promociji.

Izvor Danas
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More