Beograd uskoro dobija “Vrabac servis” (VIDEO)

FOTO: Printscreen/Facebook/Goran Vesic
425

BEOGRAD – Vozila na električni pogon koja će besplatno prevoziti građane u pešačkoj zoni Beograda u procesu su nabavke, a zamenik gradonačelnika Goran Vesić očekuje da će ta vozila početi da saobraćaju u prvim mesecima naredne godine.

Reč je o malim električnim vozilima koja imaju mnogi gradovi širom Evrope u okviru pešačke zone, a ova usluga će se kod nas zvati “Vrabac servis”.

“Vrabac servis će biti mala električna vozila u koja može da sedne šest ili osam ljudi. U početku će prvo biti dva vozila, zatim tri, a kako se pešačka zona bude širila biće ih i više. To će biti električni saobraćaj u okviru pešačke zone koji će imati svoje stanice, a građani će se prevoziti potpuno besplatno”, pojasnio je Vesić za Tanjug.

Mapa buduće pešačke zone u Beogradu FOTO: Printscreen/Facebook/Goran Vesic

Na taj način će, kaže, ljudi koji žive u pešačkoj zoni ili imaju potrebu da dođu do nje moći da iskoriste taj servis kako bi se lakše prevezli kroz pešačku zonu.

Vozila će, rekao je, biti nabavljena u okviru projekta “Zajednici zajedno” koji Grad Beograd sprovodi sa kompanijom “Naftna industrija Srbije”.

“To je jedan od projekata koji je ocenjen kao najbolji i najkorisniji i na taj način mi nastavljamo sa politikom ekološke hijerarhije u saobraćaju”, rekao je Vesić.

To, pojasnio je on, podrazumeva da se prioritet daje električnim vozilima, pešacima, biciklističkom saobraćaju, pa tek onda automobilima.

“Smatramo da u centru grada ne treba da bude toliko prostora za automobile i da građani treba da koriste ekološke vidove prevoza”, kazao je zamenik gradonačelnika.

Нова пешачка зона

Гради се нова пешачка зона у улицама Краља Петра, Цара Лазара, Николе Спасића и Грачаничкој. Последње три године град Београд је добио преко 20 хиљада метара квадратних у новим пешачким зонама. Ако томе додамо преко 180 нових фасада, реконструкцију гараже на Обилићевом венцу и изградњу нових гаража на Студентском тргу, тргу Републике, на Косанчићевом венцу и у Влајковићевој јасно је да центар Београда постоје боље место за живот. Погледајте екслузивни снимак нове пешачке зоне снимљен дроном…

Gepostet von Горан Весић am Samstag, 11. November 2017

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More