Beč: Svaki drugi subvencionisani stan „pametan“

Foto: Regina Hügli
404

Grad Beč proširuje popularni SMART-program za stanogradnju. „SMART“-stanovi su postali omiljeni oblik stanovanja u Beču. Da bi ovaj uspešni model i dalje mogao da se sprovodi, Grad Beč povećava iznos subvencija. Osim toga ubuduće će svaki drugi subvencionisani stan biti „SMART“, najavila je član gradskog veća za stanogradnju u Beču Katrin Gal.

Ovo je bečki odgovor na aktuelne trendove i nove potrebe. „Pametni“ stanovi se baziraju na inovativnim i inteligentnim rešenjima – optimalna iskorišćenost prostora kroz kompaktan raspored, ne premali i ne preveliki prostor, bez troškova za nepotreban prostor. Ova stambena ponuda je za oko 50 odsto povoljnija nego iznajmljivanje stanova u privatnom sektoru.

Foto: David Bohmann / PID

Projekat je još 2012. godine započeo današnji gradonačelnik Beča Mihael Ludvig. Do danas je podignuto ili su u toku radovi za 8.701 „pametni“ stan. Grad u ove projekte investira oko 1,2 milijarde evra. U narednom periodu će prema planu godišnje biti izgrađeno 2.500 do 3.000 novih „pametnih“ stanova.

Na taj način Grad Beč odgovara stalnoj potražnji za povoljnim stambenim prostorom i podstiče socijalnu izmešanost. Između 2020. i 2025. godine Grad Beč će dodatno investirati 135 miliona evra u SMART-program za stanogradnju.
„Grad Beč nikada nije zloupotrebio sredstva za subvencionisanu stanogradnju. Od toga danas profitiraju Bečlije“, kaže Gal.

SMART-stanovi namenjeni su pre svega mladim porodicama, parovima, samohranim roditeljima i sve većem broju samaca.

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More