Sagrada familija dobila građevinsku dozvolu nakon 137 godina

Foto: Pixabay
87

Bazilika Sagrada familija, zaštitni znak Barselone koju je projektovao katalonski arhitekta Antonio Gaudi, dobila je građevinsku dozvolu pošto je 137 godina bila ilegalno gradilište, prenosi „N1“.

Gradska uprava drugog po veličini španskog grada odobrila je izdavanje dozvole građevinskoj kompaniji koja izvodi radove na bazilici. Dozvolu će platiti 4,6 miliona evra.

Šefica urbanističkog odeljenja u gradskoj upravi Žanet Sanz izrazila je zadovoljstvo zbog toga što je „rešena istorijska nepravilnost u gradu: da se znamenitost kao što je Sagrada familija (…) gradi ilegalno“.

Dozvola važi do 2026, kada treba da se završe radovi početi 1882. godine.

Gaudi je zahtev za izdavanje građevinske dozvole podneo gradskoj skupštini Sant Martija, sela koje je posle postalo četvrt Barselone i nikada nije dobio odgovor.

Bazilika koju je 2017. posetilo 4,5 miliona turista, najposećenija je znamenitost Barselone koja je 2005. uvrštena na UNESCO-ov popis svetske baštine.

Građevinski radovi koji se finansiraju isključivo donacija vernika i prodajom ulaznica turistima, treba da se završe do 2026, sto godina nakon smrti arhitekte.

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More