Privremene kosovske institucije planiraju rušenje Sabornog hrama Hrista Spasa

Foto: Wikipedia/Arild Vagen
70

BEOGRAD  – Privremene kosovske institucije planiraju da sruše Saborni hram Hrista Spasa u Prištini i da na njegovom mestu podignu tzv. muzej genocida, piše Kurir, a prenosi Tanjug.

List navodi da je „ovaj sramni predlog stigao od predsednika studentske organizacije Studentska demokratija Medžita Ramusa“, ali da iza njega u stvari stoje kosovski predsednik i premijer Hašim Tači i Ramuš Haradinaj.

Hram je od 1999. mnogo puta bio oskrnavljen i vandalizovan, 2016. je zapaljen i potom pretvoren u javni toalet i smetlište.

Podseća se takođe i da Univerzitet u Prištini nije uspeo da sudskim putem preuzme vlasništvo nad zemljištem na kojem je crkva izgrađena.

Iz kabineta patrijarha Irineja rečeno je da reč „o bogoslužbenom objektu koji se nalazi na zemljištu Srpske pravoslavne crkve koje nikada nije sudski pravosnažno osporeno“.

„Eparhija (raško-prizrenska) planira da, kad se za to steknu uslovi i finansijske mogućnosti, ova crkva bude završena i stavljena u liturgijsku upotrebu. Ovaj hram može jedino da bude bogoslužbeni objekat SPC. Treba poštovati zakonske procedure, pravo vlasništva i verske slobode“, ističu u kabinetu srpskog patrijarha.

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More