Jubileji Nacionalnog parka Đerdap: Prvi geopark u Srbiji(FOTO)

Foto: Wikipedia / Dragoslav Ilić
196

Zvaničnim otvaranjem preuređenog Centra za posetioce Nacionalnog parka Đerdap u Donjem MIlanovcu, javno preduzeće koje je upravljač najvećeg nacionalnog parka u Srbiji je obeležilo 30 godina postojanja i rada preduzeća i 45 godina od proglašenja Nacionalnog parka Đerdap.

Sopstvenim i sredstvima resornog ministarstva JP „Nacionalni park Đerdap“ finansiralo je preuređenje postojećeg Centra za posetioce u Donjem Milanovcu koji sada na savremen način posetiocima predstavlja prirodne i kulturne vrednosti Nacionalnog parka Đerdap.

Foto: Wikipedia / Dragoslav Ilić

Izložbena postavka u prikazuje geološku građu područja, raznovrsnost i bogatstvo živog sveta, najznačajnije kulturno-istorijske znamenitosti, kao i turističke atrakcije najvećeg nacionalnog parka u Srbiji i budućeg geoparka, inače prvog u Srbiji. Izložene eksponate prate objašnjenja na srpskom i engleskom jeziku, a taktilnu postavku i tekstovi na Brajevom pismu.

Foto: Wikipedia / Dragoslav Ilić

Vizuelno-tekstualni i multimedijalni prikaz jedinstvenosti područja Đerdapa ima za cilj povećanje svesti o potrebi ekološkog pristupa pojedinaca i društva u očuvanju prirodnog okruženja, geološkog nasleđa i kulturne baštine kažu u preduzeću koje je upravljač najvećeg nacionalnog parka u Srbiji najavljujući nove projekte koji će atrakcije Đerdapa približiti posetiocima.

SPEKTAKULARNO: Golubačka tvrđava otvorena za posetioce (FOTO+VIDEO)

– Trajanovoj tabli je sada moguće prići samo sa vode, a mi hoćemo da realizujemo projekat koji će omogućiti da se ovom značajnom kulturnom spomeniku može prići i sa kopna – kaže v.d. direktora JP „Nacionalni park Đerdap“ Lazar Mitrović.

Preduzeće koje upravlja Nacionalnim parkom Đerdap odlikuju i dobri poslovni rezultati.

– Ponosimo se time što smo najuspešnije javno preduzeće u Srbiji procentualno po ostvarenoj dobiti i to ostvarujemo u kontinuitetu četiri godine – kaže predsednik Nadzornog odbora ovog preduzeća dr Milija Bulatović, ističući da je Đerdap prvo područje u Srbiji koje je apliciralo za geopark, kao i da se očekuje da do kraja godine usledi proglašenje Geoparka Đerdap koji će time postati 66 geopark u Evropi.

Na prigodnoj svečanosti upriličenoj povodom zvaničnog otvaranja Centra za posetioce i obeležavanja dva jubileja, zaslužnim institucijama, organizacijama i pojedincima uručene su zahvalnice za saradnju koja je doprinela uspešnom radu Preduzeća.

Izvor Danas
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More