Selaković poručio učesnicima smotre srpskog folklora: Ne mogu da vam poželim dobrodošlicu, jer ste došli kući (FOTO+VIDEO)

Foto/Tanjug/Tanja Valić
473

BEOGRAD – “Ne mogu da vam poželim dobrodošlicu jer ste došli kući ali vam želim da kući dolazite što češće i ostajete što duže i da svugde gde se u svetu pojavite pronesete slavu našeg opanka i šajkače”, poručio je danas srpskim folklorašima iz dijaspore izaslanik predsednika Republike Nikola Selaković na početku 24. Evropske smotre spskog folklora koja se održava u beogradskom Centru “Sava”.

Foto/Tanjug/Tanja Valić

On je naglasio da su svi učesnici koji su stigli iz 12 zemalja i sa dva kontinenta pobednici i dodao da su Srbi ” pobednički narod i to treba svuda i na svakom mestu da budu”.

Foto/Tanjug/Tanja Valić

Dvodnevna smotra srpskih folklora iz dijaspore značajna je jer čuva srpsku pesmu i kolo kao kontinuitet srpskog trajanja, poručio je Selaković i dodao da bez te pesme i igre na prostorima Balkana teško da bi opstali kao narod.

Foto/Tanjug/Tanja Valić

On je pozvao prisutne da svuda nastave da čuvaju i neguju srpski jezik a na tom poslu obećao je pomoć kako Srbije tako i Republike Srpske.

Foto/Tanjug/Tanja Valić

Domaćin smotre u Beogradu je Srpski folklorni savez Švajcarske čiji je predsednik Nenad Milenković poručio da se u Srbiju rado dolazi i dodao da folkloraši iz dijaspore vole miris Srbije i da dođu u svoju domovinu – kući.

Foto/Tanjug/Tanja Valić

Borko Jorgovan iz Saveza Srba iz Rumunije kaže da preko 25 kulturno-umetničkih društava, izdavaštva, manastira, gimanzije “Dostitej Obradović”, iako malobrojni, uspevaju da neguju i sačuvaju srpski identitet i kulturu u Rumuniji.

“Mi smo stara dijaspora, malobrojni ali još uvek živimo u Rumuniji”, kaže on i dodaje da postoje jako dobre veze sa Srbijom, odnosno ministarstvima kulture i prosvete.

“Ima tu šta da se uradi, to znaju na drugom planu, mi znamo oko folklora da negujemo kulturu, nošnju i običaje, opanke kako se to kaže, i srpsku pesmu i nastavićemo da promovišemo srpstvo bilo gde”, rekao je Jorgovan.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More