Istraživanje: Trećina studenata ode da potraži bolji život van Srbije

Foto/Pixabay
384

KRAGUJEVAC – Trećina od 11.000 anketiranih studenata u Srbiji želi da napusti zemlju, a za odlazak su najviše zainteresovani mladi koji završavaju medicinski ili fakultete tehničkih nauka, prenela je Televizija Kragujevac.

Istraživanje predstavljeno na Univerzitetu u Kragujevcu deo je projekta „Uticaj migracija na životne puteve i raskršća studenata“, koji je sproveo kabinet ministarke bez portfelja Slavice Đukić Dejanović u saradnji s Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Republičkim zavodom za statistiku.

„Mogu se učiniti dobri koraci da bar neki od njih promene tu svoju odluku, ali po rezultatima našeg istraživanja jedna trećina studenata završi studije kod nas i planira, bez obzira šta će se dogadjati u Srbiji… da ode da potraže tamo bolji život“, rekla je Đukić Dejanović.
Đukić Dejanović, koja je zadužena za demografiju i populacionu politiku, rekla je da su u Srbiji u 2017. rodjeno oko 65.000 beba, da je iste godine umrlo više od 103.000 stanovnika, a da je zemlju napušta 16.000 mladih i školovanih ljudi koji Srbiju, u potrazi za poslom i boljim životnim standardom.

Kako prenosi TV Kragujevac, Srbiju je prema statističkim podacima od 2002. do 2011. godine u potrazi za poslom napustilo oko 150.000 mladih prosečne starosti 27,8 godina.

Od svih mladih koji su napustili Srbiju svaki peti ima završen fakultet.

Izvor Infobrif.rs Beta
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More