Srbija je dobila Banku reproduktivnih ćelija, ali nijedan donator se još nije javio

RTS prtscr
67

U Srbiji se oko 300.000 parova bori sa neplodnošću, što je svaki šesti par. Pre pola meseca u Beogradu je otvorena Banka reproduktivnih ćelija na Kliničkom centru Srbije. U međuvremenu, niko se nije javio kako bi donirao jajne ćelije ili spermatozoide. Da li je problem u proceduri, nedostatku informacija, interesovanju ili svemu tome zajedno?

Dugo se čekalo da se stvore uslovi za otvaranje Banke reproduktivnih ćelija – od zakonskih, tehničkih, tehnoloških do kadrovskih.

Bilo je interesovanja građana, ali onih kojima treba donacija. Oni koji bi mogli da doniraju se ne javljaju.

Direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije prof. dr Aleksandar Stefanović rekao je za RTS da očekuje da će krenuti da se javljaju.

„Država i ministarstvo su stvorili uslove, postoji specijalizovan, stručni tim koji će odlučivati o donaciji. Mnogo je uloženo, sledi da se građani Srbije jave, sa svešću da mogu da pomognu drugima“, rekao je dr Stefanović.

Zainteresovani sve informacije mogu da dobiju na sajtu KCS, a svi pravilnici su na sajtu Ministarstva zdravlja. Svako može da vidi da li dolazi u obzir da bude potencijalni donor.

„Donori mogu biti muškarci do 40 godina i žene između 21 i 34 godine. To je samo okvirno. Svi potencijalni donori moraju da prođu razne procedure – intervju, upitnik o bolestima i navikama, fizikalni pregled, razgovor i testiranje, pa se onda uključuju u analize krvi“, objasnio je Stefanović.

Iako se u nekim državama stimuliše doniranje, preporuka Evropske asocijacije je da se to čini iz altruizma, a da budu pokriveni samo troškovi odsustvovanja sa posla i troškovi prevoza.

„To smo i mi usvojili. Da svest građana bude takva da pomognu drugima“, rekao je dr Stefanović.

 

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More