Sporazum potpisan u šatoru na aerodromskoj pisti: Pre 20 godina okončano bombardovanje SRJ

FOTO: Printscreen/Youtube/AP
242

Pre 20 godina, na aerodromu Adži tepe na svega par kilometara od Kumanova potpisan je „Kumanovski sporazum“.

Dokument kojim je okončano bombardovanje tadašnje Jugoslavije koje je trajalo 78 dana, iako je prvobitno trebalo da bude potpisan na Kosovu, potpisan je 9. juna u večernjim satima u šatoru koji je bio razapet na pisti makedonskog aerodroma.

Dvadeset godina kasnije, to veče je za stanovnike Kumanova i dalje misterija. Bili su domaćini istorijskog događaja bez prava i mogućnosti da u njemu učestvuju.

FOTO: Printscreen/Youtube/AP

Sporazum su u ime SRJ potpisali general pukovnik Vojske Jugoslavije Svetozar Marjanović, u ime Generalštaba Vojske Jugoslavije i general-potpukovnik policije Obrad Stevanović u ime Ministarstva unutrašnjih poslova. Sa druge strane u ime međunarodnih snaga NATO i KFOR sporazum je potpisao britanski general-potpukovnik Majkl Džekson.

Te noći, mali sportski aerodrom bio je simbol kraja rata u susednoj zemlji. Za stanovnike pograničnog makedonskog grada Kumanova, sve što se dešavalo pre i posle parafiranja vojno – tehničkog sporazume spada u kategoriju strogo čuvane tajne.

Dvadeset godina kasnije, sportski aerodrom Adži tepe, okupan je suncem dok se zaljubljenici u letenje okupljaju oko letelica i spremaju da iskoriste sunčani dan.

Retko ko od njih uopšte zna zašto je ova lokacija bila izabrana za mesto gde će se okončati Nato bmbardovanje i odrediti budućnost naše zemlje. Dok većina njih sleže ramenima i priseća se kako je sve to bila strogo čuvana tajna instruktor letenja Dragan Sazdovski, seća se kako su tada morali da napuste aerodrom i presele se u Štip dok je francuska NATO jedinica koristila aerodrom.

FOTO: Printscreen/Youtube/AP

“Sve je bilo ograđeno bodljikavom žicom, niko nije smeo da priđe do aerodroma. Izgrađena je pista koju i danas koristimo, a ovde baš na ovom mestu postavljen je taj čuveni šator gde je potpisan sporazum” – pokazuje Sazdovski na mesto gde se pre 20 godina potpisao istorijski dokument.

Za stanovnike Kumanova ništa se neobično nije događalo sve je bilo pod velom tajne. Na toj poljani i u tom šatoru je sve rešeno mimo makedonske javnosti.

Spaska Mladenović, profesorka u penziji, kaže da je Kumanovo bilo uz Jugoslaviju i da su svi jako brinuli, nosili humanitarnu pomoć, davali krv. Kaže da je čak i jedan njen bivši učenik izgubio nogu u bombardovanju kod Vranja jer je vozio kamion.

Pretpostavlja se da je ovo mesto izabrano kao „geografski idealna lokacija“ i procenjeno kao bezbedno za sve potpisnike sporazuma.

“Makedonske službe imale su obavezu da dignu šator, da obezbede mesto i sprovedu delegacije. Bezbednost je bila na najvišem stepenu. Niko nije imao pristup tamo od naših ljudi” – kaže čovek koji je tada radio Službama bezbednosti.

Suzana Nikolić, novinarka iz ovog grada, kaže da je bilo nemoguće izveštavati te večeri, jer je bilo nemoguće doći do aerodroma.

“Na kraju je samo određenim stranim novinarskim ekipama ispred šatora pročitano ono što je dogovoreno. Iako se dešavalo u našem kraju bilo je nemoguće izveštavati zbog stepena bezbednosti” – priseća se novinarka Nikolić.

FOTO: Printscreen/Youtube/AP

Zanimljivo je da hiljade turista iz naše zemlje tokom letnje sezone prođe ovim putem. Ne postoji nikakvo obeležje ili tabla koja vodi do tog mesta.

Samo retki stariji ljubitelji sportskog letenja znaju zašto na jednom delu i dalje stoje šipke na kojima je bio postavljen šator, jedino što je nakon 20 godina ostalo na mestu potpisivanja Kumanovskog sporazuma. Dve, već požutele fotografije, na kojima deo delegacije sleće na aerodrom su jedini „suvenir“ u aero klubu koji podseća na taj 9.jun.

Sporazumom je bilo predviđeno predviđeno da se snage Vojske Jugoslavije u narednih 11 dana povuku sa Kosova i Metohije u centralnu Srbiju, a da na teritoriju Kosova i Metohije uđe 50.000 vojnika savernoatlanske alijanse u okviru sastava KFOR. U Prištini se slavilo te večeri u Kumanovu su se pratili televizijski izveštaji i mnogi sagovornici kažu da mnogo toga nije bilo jasno.

Izvor Novosti
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More