Na pomolu levičarska koalicija u Nemačkoj?

63

BERLIN – Vodeći članovi nemačkih Socijaldemokrata (SPD) tokom vikenda založili su se za tročlanu levičarsku koaliciju sa Levicom i Zelenima kao alternativu njihovoj krhkoj “velikoj koaliciji” sa konzervativcima kancelarke Angele Merkel.

Previranja unutar SPD dovela su u pitanje budućnost vlade u najvećoj ekonomiji Evrope nakon što je lider te partije podneo ostavku zbog loših rezultata na izborima izbora u regionu i Evropi.

Zamenik lidera SPD Ralf Stegner izjavio je za “Frankfurter Algemajne Zonentagscajtung” da “naravno da je levičarski savez strateška alternativa konzervativcima”.

Malu Drajer, jedna od troje lidera SPD takođe je pomenula tu mogućnost.

“Potrebne su nam druge konstelacije da bismo povećali naš kredibilitet. Jedna opcija je, naravno, koalicija SPD, Zelenih i Levica, ” izjavila je ona u subotnjem listu “Sueddojče Cajtung”.

Jedna od najvećih levičarskih partija u Evropi, SPD generacijama se smenjuje na vrhu s konzervativcima, ali preuzimanje uloge mlađeg partnera Merkelove dovelo je do pada u anketama.

Na evropskim izborima 26. maja, SPD je bio treći sa samo 15,8 odsto glasova, i prvi put u istoriji iza Zelenih.

Lider Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Anegret Kramp-Karenbauer upozorila je danas na rizik da bi Nemačka mogla da postane zemlja sa vladom levice ako Nemci budu glasali za Zelene.

Popularnost Zelenih skočila je na prošlomesečnim izborima za Evropski parlament i sada se nalaze na istom nivou ili čak i ispred vladajućeg bloka kancelarke Angele Merkel, pokazuje nekoliko istraživanja javnog mnjenja, prenela je agencija AP.

Analena Berbok i Robert Habek FOTO: Printscreen/Youtube

Zeleni su se tradicionalno priklanjali levo, ali poslednjih godina formirali su regionalne koalicije sa Merkelovom CDU u nekoliko nemačkih saveznih država.

Međutim, prošle nedelje su odbacili šansu da to učine u najmanjoj nemačkoj državi, Bremenu, i odlučili su se za koaliciju sa levicom centra – socijaldemokratama i ultradesnicom – Levičarskom partijom.

“Ljudi koji sanjaju o novoj vladi i glasaju za Zelene moraju da znaju da bi mogli da se probude sa Levičarskom partijom”, rekla je Kramp-Karenbauer za nemački Bild am Zontag.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More