Odobren za ljudsku ishranu: Genetski modifikovani losos stiže u prodavnice SAD i Kanade

FOTO: AquaBounty Tećnologies
54

PORTLAND – Genetski modifikovani losos stiže na police prodavnica u SAD, ali ne dolazi iz najveće savezne države ua uzgoj lososa, već iz Masačusetsa.

Kompanija Akva baunti tehnolodžis (AquaBounty Technologies) iz Masačusetsa saopštila je da bi prodavnice mogle da počnu sa prodajom genetski modifikovane ribe do kraja 2020. godine, prenosi AP.

Takva vrsta ribe modifikovana je sa dodatim genima druge ribe kako bi narasla duplo više od običnog lososa.

Kompanija je modifikovala lososa iz Atlantika, vrstu koja čini okosnicu svetske industrije lososa.

Najveći proizvođač klasičnog lososa iz Atlantika u SAD je Mejn koji proizvodi oko 15,9 miliona kilograma lososa godišnje, a trenutno je u procesu odobravanje rada dve nove farme lososa.

GRAFIKA: Naši u svetu

Međutim, farmeri u Mejnu uopšte ne uzimaju u obzir mogućnost da proizvode genetski modifikovanu ribu, rekao je izvršni direktor Udruženja akvakulture Mejna Sebastijan Bel, napominjući da bi mnogi uslovi trebalo da budu ispunjeni pre nego što se to promeni.

“Nemamo interes da gajimo GMO lososa, ali zadržavamo pravo da preispitamo tu poziciju”, rekao je Bel.

Losos kompanije Akva baunti je prva genetski modifikovana životinja za koju je odobreno da mogu da je koriste ljudi, a osim u SAD odobreno je i njeno korišćenje i u Kanadi.

Izvor B92
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More