Žestoko u Savetu bezbednosti: Rusija optužila Prištinu da laže, Čitaku traži ukidanje Unmika, Dačić oštar

Foto: Pixabay
92

Šef Unmika Zahir Tanin zatražio na strpljenje do okončanja istrage o hapšenju i prebijanju ruskog službenika misije UN na Kosovu, navodeći ipak da je protiv njega upotrebljena neprimerena sila, te da je prekršen diplomatski imunitet. Ruski diplomata optužio kosovsku ambasadorku da “laže” o ovom događaju. Dačić upozorio da “Priština sprema napad na sever Kosova”. Nemačka zatražila ukidanje taksi. Priština traži ukidanje Unmika.

Šef Unmika Zahir Tanin pozvao je članice Saveta bezbednosti UN da se uzdrže od zaključaka pre nego što bude okončana unutrašnja istraga o okolnostima hapšenja i prebijanja ruskog službenika te misije na Kosovu Mihaila Krasnoščekova, reagujući na oštru raspravu koju je potaknula izjava kosovske ambasadorke Vljore Čitaku da je ruski diplomata “zloupotrebio” položaj time što je u “službenom automobilu doneo motornu testeru, kojom je rušeno drveće kako bi se sprečio prolaz kosovske policije”.

Govoreći o hapšenju službenika UN, Tanin je rekao da “imunitet pripadnika osoblja nije poštovan”, kao i da su obojica bila “izložena preteranoj sili”, nakon čega su hospitalizovani.

“Imovina UN je na nepropisan način prisvojena i pretražena, kršeći imunitet osoblja UN. Uprkos našim zahtevima, trenutna situacija je takva da su vlasti podelile jako malo relevantnih informacija u vezi hapšenja naših službenika”, rekao je šef UNMIK.

Podsekretar UN za pravna pitanja, Miguel de Serpa Santos je objasnio da osoblje UN na Kosovu uživa imunitet od bilo kakvog hapšenja, te da ukoliko se tako nešto ipak dogodi, moraju odmah da budu pušteni i predati misiji UN. On je rekao da su uhapšeni protivno pravilima na osnovu kojih je uspostavljena misija UN na Kosovu.

Zamenik ambasadora Rusije pri UN Dmitrij Polanski optužio je kosovsku ambasadorku da laže kako bi opravdala policijsku akciju na severu Kosova.

“Nezakonita akcija je tako očigledna… Kosovska policija je izvršila invaziju na sever Kosova. Ruski službenik pri misiji UN je prebijen, a Čitaku nam je ponudila verziju događaja koja se protivi logici. Čak nije uspela da tačno izgovori njegovo ime”, rekao je ruski diplomata.

Reakcija Dmitrija Polanskog usledila je pošto je Vljora Čitaku optužila Krasnoščekova da je, koristeći zvanično vozilo Unmika, pomagao podizanje barikada i sprečio da kosovska policija ispuni zadatak.

Čitaku je rekla da je Krasnoščekov “doneo motornu testeru, kako bi srušio drveće na put i sprečio prolazak kosovske policije”.

Ruski diplomata je pripadnike kosovske policije nazvao “policijskim odmetnicima”, te istakao da provociranje ruskih službenika iz Unmika nije nikakva novost, već da su se takve stvari dešavale i u prošlosti.

Polanski je, istovremeno, oštro zamerio američkom ambasadoru Džonatanu Koenu što ni jednom reči nije ustao u odbranu diplomatskog imuniteta koji uživaju službenici misija UN.

Svedoci smo fabrikovanih priča o ruskim špijunima, rekao je ruski diplomata.

Koen je, navodeći da je dvadeseta godišnjica usvajanja Rezolucije 1244 znak da je vreme da se krene napred, suštinski podržao verziju događaja na severu Kosova koju je Savetu bezbednosti ponudila kosovska ambasadorka.

“SAD podržava akciju kosovske policije i izražavaju žaljenje zbog toga što je tokom te akcije došlo do blokada i pucnjave”, rekao je Koen.

Zamenik nemačkog ambasadora pru UN Jirgen Šulc je zatražio da Priština ukine takse na proizvode iz Srbije, navodeći da je ta taksa u suprotnosti sa integrativnim procesima. Šulc je, takođe, naveo da se Berlin zalaže za preispitivanje mandata misije UN na Kosovu. Govoreći o incidentu sa ruskim službenikom UN na Kosovu, Šulc je rekao da se pripadnicima Unmika mora omogućiti da nesmetano obavljaju poslove, ali i da se oni moraju ponašati u skladu sa mandatom koji ta misija ima.

Kina je zabrinuta zbog opstrukcija rada misije UN i smatra da je to neprihvatljivo, rekao je zamenik kineskog ambasadora pri UN Vu Hajtau.

Dačić: Priština sprema napad na sever Kosova

Srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić upozorio je članice Saveta bezbednosti UN da “Priština sprema napad na sever Kosova”.

“Želim da toga svi ovde budete svesni i zaustavite prištinsku ratnu mašineriju pre nego što izazove novo krvoproliće… Molim vas da veoma ozbiljno shvatite moje upozorenje”, rekao je Dačić.

Srpski ministar spoljnih poslova je, takođe, naveo i da je za proteklih 20 godina, 311 od 427 gradova i sela u kojima su pre živeli Srbi, postali su etnički čisti i u njima sada žive samo Albanci.

“Šta je to do etničko čišćenje?”, rekao je Dačić, navodeći da su vlasti u Prištini akciju na severu Kosova sprovele kako bi “zastrašile srpsko stanovništvo”.

“Na Kosovu više ni pripadnici misije UN nisu sigurni. Šta je sledeće, proterivanje cele misije?”, rekao je Dačić, pozivajući da se kosovski problem reši dijalogom.

Dačić je optužio Prištinu da ne planira da sprovede ništa od onoga što je u poslednjih šest godina dogovoreno u ovirima Briselskog sporazuma.

Čitaku zatražila ukidanje UNMIK-a

Kosovska ambasadorka u SAD Vljora Čitaku je zatražila ukidanje misije UN na Kosovu, zahvaljujući se Ujedinjenim nacijama na “pomoći u izgradnji najmlađe evropske demokratije”.

“Optužbe da kosovske vlasti namerno targetiraju osoblje Unmika su neshvatljive. Do sada, ni jednom službeniku UN na Kosovu se nije ništa desilo niti je bio meta pretnji ili zastrašivanja”, rekla je Čitaku.

Čitaku je, u ime vlasti u Prištini, zatražila međunarodnu istragu o ovom incidentu i upozorila da “Srbija više nikada neće vladati Kosovom”.

Izvor RTS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More