Zabranjen biografski film Eltona Džona, ovo je razlog

P Photo/Frank Augstein, File
317

Pacifička država Samoa zabranila je biografski film Eltona Džona „Roketmen“ zbog prikaza homoseksualnosti.

Oko 97 odsto ljudi na Samoi se identifikuje kao hrišćani, a društvo se generalno smatra konzervativnim i tradicionalnim.

Prema zakonu o krivičnim delima iz 2013. godine, sodomija se smatra prekršajem koji se kažnjava sa do sedam godina zatvora, čak i uz pristanak obe starne, prenosi AP.

Glavni cenzor Samoe Leiataua Niuapu Faui izjavio je danas za „Samoa Obzerver“ da je homoseksualna aktivnost prikazana na ekranu kršila zakone i da se ne uklapa u hrišćanska uverenja te zemlje.

Cenzor je novinama priznao da je to „dobra priča, u smislu da se radi o pojedincu koji pokušava da nastavi život.“

Film ispituje Džonovu seksualnost i odnos sa tadašnjim menadžerom Džonom Rejdom, a film ima za cilj da uhvati suštinu života muzičara, piše agencija.

I ruski distributer je cenzurisao scene gej seksa i upotrebe droga iz „Roketmena“, a Džon je u zajedničkom saopštenju sa filmskom ekipom napisao da je to „tužan odraz podeljenog sveta u kojem još živimo koji još uvek može tako okrutno de ne prihvata ljubav između dvoje ljudi“.

Ruski aktivisti za prava homoseksualaca i istaknute ličnosti osudili su taj potez. Iako homoseksualnost nije kriminalizovana u Rusiji, animozitet prema gej ljudima ostaje jak.

Samoa, u kojoj živi oko 200.000 ljudi, takođe je zabranila film „Milk“ iz 2008. godine u kojem je glumac Šon Pen prikazao američkog gej aktivistu Harvija Milka.

Otkako se od pre 10 dana prikazuje u bioskopima, Roketmen je zaradio oko 101 milion dolara širom sveta.

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More