U ovim autobusima u Beču nema stajanja ali nema ni – vozača! (VIDEO)

FOTO: Flickr
121

BEČ – U Beču su pre nekoliko dana u saobraćaj puštena su dva autonomna, električna autobusa tamošnje kompanije za javni prevoz Wiener Linien.

Cilj projekta bio je da se u novoizgrađenoj bečkoj gradskoj četvrti Seestadt Aspern uvede autobuska linija s autobusima bez vozača koja može da funkcioniše u realnim uslovima.

Novi autobusi su predve godine testirani bez putnika, a početkom ovog meseca njima su se provozali i prvi putnici. Deonica nove autobuske linije obuhvata deset stanica, a završava se kod glavne podzemne železnice U2, tako da građani iz udaljenijih zgrada udobno i brzo mogu stići do centra grada, prenosi Index.hr.

FOTO: Printscreen/Youtube

Vožnja novouvedenom autobusnom linijom je potpuno besplatna za sve.

FOTO: Printscreen/Youtube

Zbog bezbednosnih razloga putnici u novim autobusima smeju da se voze samo u sedećem položaju.

Svaki autobus ima 11 sedećih mesta, pri čemu je deset njih rezervisano za putnike, a jedan za specijalno obučenog operatera koji po zakonu mora da bude prisutan tokom vožnje.

Operater se u vožnju uključuje u slučaju nenadanih smetnji ili barijera na putu da bi vozilo usmerio alternativnim pravcem.

Klasični red vožnje ne postoji, ali putnici putem QR koda ili internet stranice bečkog preduzeća za javni prevoz u svakom trenutku mogu da se informišu o aktuelnom kretanju autobusa.

Izvor B92
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More