Naučnici u SAD utvrdili šta direktno smanjuje broj samoubistava

FOTO: Pixabay
174

VAŠINGTON – Presek kretanja minimalne plate i broja samoubistava pokazao je da savezne države SAD-a koje povećavaju minimalnu platu registruju smanjenje broja samoubistava

Povećavanje minimalne plate i spuštanje poreza za osetljive kategorije za svega 10 posto može sprečiti i do 1.230 samoubistava godišnje, zaključak je istraživačkog rada američkih naučnika, koji je objavio Nacionalni biro za ekonomska istraživanja.

Spuštanje poreza, odnosno subvencionisanje dela poreza za siromašne porodice sa decom, pored povećanja minimalne plate, značajno utiče na životne prospekte najugroženijih Amerikanaca.

Kako se navodi, ta dva faktora pomažu manje obrazovanim i malo plaćenim radnicima koji spadaju u rizičnu grupu osoba kada je u pitanju oduzimanje sopstvenog života usled neimaštine.

Analiza kretanja minimalnih plata obuhvatila je period od 1999. do 2015. godine, a sproveli su ih, između ostalih, ekonomisti sa Univerziteta u Californiji (Berkeley) Ana Godi i Majkl Reih i stručnjaci za javno zdravstvo Vilijam Dou i Kristofer Lovenštajn, prenosi klix.ba.

Smrt očaja ili Deaths of despair, termin je koji su kreirali ekonomisti En Kejs i Angus Deton sa Univerziteta u Prinstonu, a odnosi se na smrtne slučajeve, često samoubistva sredovečnih muškaraca.

Kako bi se evaluirao odnos promene minimalca i broja samoubistava, stručnjaci sa Berkeleja su identifikovali savezne države koje su podigne minimalce od 1999. do 2015. godine, kao i države koje to nisu učinile.

Pokazalo se da broj smrti usled predoziranja drogom ne varira vezano za trenutak podizanja minimalca. S druge strane, broj smrtnih slučajeva koji nemaju veze sa drogom drastično je promenjen nakon implementacije odluke o povećanju minimalnih plata.

Povećanje subvencija na porez od 10 posto smanjio je broj samoubistava za 5,5 posto. Povećanje minimalca za 10 posto smanjio je broj samoubistava za 3,6 posto.

“Kada se implementiraju spomenute politike, broj samoubistava brzo pada”, zaključak je istraživača.

Takođe, povećanje minimalca odmah utiče na pad broja samoubistava, dok subvencije poreza rezultate donose sa zakašnjenjem tek sledeće godine s obzirom da poreskoj politici treba više vremena za efekat na terenu.

Efekat najviše ima uticaja na mlade muškarce, s obzirom da oni najčešće rade slabo plaćene poslove.

Izvor B92
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More