Poražavajuće brojke Unicefa: Svako deseto dete na svetu prinuđeno da radi

71

NJUJORK – Svako deseto dete na svetu prinuđeno je da radi, objavio je Unicef povodom Svetskog dana protiv dečjeg rada, koji se obeležava u sredu 12. juna.

Najviše dece mora da radi u Africi i Aziji, dok je čak 73 miliona njih izrabljivano ili radi posebno teške poslove. Trećina te dece uopšte ne ide u školu i tako gotovo da gubi svaku šansu da se ikada izvuče iz siromaštva.

Prema tim podacima, oko 152 miliona devojčica i dečaka primorani su da rade, mahom u Africi i Aziji. Taj broj doduše opada iz godine u godinu, ali je prema najnovijem izveštaju opao manje nego što se UNICEF nadao.

Zapravo, na svetu ukupno radi 218 miliona dece stare između pet i sedamnaest godina, ali je deo tog rada legalan i uređen. U većini država se legalno može zaposliti između 14. i 16. godine. No ostaju desetine miliona dece koje nemaju izbora i, često daleko od školskih klupa, rade pod teškim uslovima.

FOTO: Wikipedia

“Ne mora biti načelno loše kada devojčice i dečaci pomognu u recimo žetvi na porodičnom imanju i tako skupljaju iskustvo – sve dok je to u određenim granicama i uprkos tome mogu u školu”, objašnjava Unicef na svojoj stranici.

No prema jednoj studiji je recimo u Sudanu dvanaest odsto dece moralo da radi, a oni su dvostruko ređe upisivani u školu nego vršnjaci koji ne rade, prenosi Dojče vele.

Čak 73 miliona dece radi u katastrofalnim uslovima, biva izrabljivano ili se na radu izlaže opasnostima – neki od primera su rudnici zlata u Burkini Faso, tekstilna industrija u Bangladešu ili plantaže kakaoa u Obali Slonovače. Kao najekstremnije primere međunarodne organizacije svake godine ističu decu-robove, decu u prostituciji ili onu koja moraju da nose pušku i ratuju.

Ukupno najviše dece bez detinjstva ima u Africi (72 miliona) te u Aziji (62 miliona) – preko 70 odsto njih rade u poljoprivredi, a skoro polovina je mlađa od dvanaest godina.

Unicef je tako ponovo pozvao vlade, civilno društvo i privrednike da se bore protiv uzroka dečjeg rada kao što su ekstremno siromaštvo, manjak šansi za obrazovanje i diskriminacija devojčica.

“Nije dovoljno osuditi i zabraniti dečji rad”, rekao je Kristijan Šnajder, poslovođa Unicefa u Nemačkoj.

Pre dvadeset godina je broj dece prinuđene da rade bio znatno veći (246 miliona), a veliki pad je zabeležen u pacifičkom prostoru. Sa druge strane, situacija se ne poboljšava u regionu podsaharske Afrike i na Bliskom istoku.

Kako piše Unicef, uzrok broj jedan za dečji rad ostaje siromaštvo, najčešće u kombinaciji sa još nekom nedaćom.

“Konflikti ili prirodne katastrofe zaoštravaju ekonomsku nevolju, jer je glavni hranitelj porodice mrtav ili odvojen od familije, jer se polja ne mogu obraditi i otpadaju drugi izvori prihoda. Takođe, devojčice i dečaci koji su zbog HIV-a ili ebole ostali siročići posebno su često pogođeni dečjim radom.”

Humanitarna organizacija Terre des Hommes pridružila se apelima tražeći da sve vlade u svetu nametnu obavezno osnovno školovanje. Osim toga, organizacija zahteva kažnjavanje poslodavaca koji izrabljuju decu.

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More