Atak na potrošačku korpu, skočile cene ovih proizvoda, stručnjaci misle da je ovo razlog

Foto: Printscreen/Youtube
241

SRBIJA – Svinjetina je poslednjih dana poskupela u proseku između 10 do 15 odsto te je sada kilogram buta prešao cenu od 500 dinara.

Kilogram svinjskog buta u hiper-marketima, ali i mesarima i manjim radnjama je od 470 do 550 dinara.

„Na junetu i teletinu sam već zaboravio, to se jede samo u specijalnim prilikama, a sad i svinjetina poskupljuje. U poslednjih deset dana cena je menjana dva puta. Svinjski vrat je i po 650 dinara, baš sada kada je sezona roštilja“, kaže Marko Leštar, penzioner.

Pored buta, cena je skočila i drugim vrstama svinjetine. Tako sada svinjski file ima naveći raspon u ceni, od 450 do 680 dinara. Svinjski vrat bez kostiju je u proseku oko 630 dinara, sa kostima oko 550 dinara. Mlevene svinjske pljeskavice mogu se pazariti za 500 do 530 dinara. Mesari i uzgajivači svinja ne mogu da se slože šta je uzrok novog poskupljenja, osim u tome da nije zbog velike potražnje.

Goran Mostić, predsednik Udruženja stočara Mačvanskog okruga, kaže da je meso u prodavnicama poskupelo, ali je kod njih cena žive vage svinja, ali i bikova, u padu.

„Kilogram žive vage svinjetine je 150 ili 160 dinara, a bikovi su oko dva evra. Tu više nema nikakve logike. Mi smo razočarani, trebalo je da meso ide u Tursku i u Kinu, ali još ništa od toga. Svinja imam za utovar jedno 30 komada i ne znam šta da radim, na granici je isplativosti. Slaba je potražnja“, rekao je Mostić.

Nezvanično se pominje da je razlog visoke cene pojava afričke kuge svinja u Kini, gde su zbog sprečavanja zaraze ubijeni milioni svinja. Zato se ova mnogoljudna zemlja, koja troši puno svinjetine, okrenula uvozu iz Evrope, pa im cena raste u mnogim zemljama.

Međutim, s druge strane, u Srbiji je uvezeno mnogo svinjskog mesa, pa ponuda nije mala.

Predrag Srdanović, poljoprivredni stručnjak iz šabačke Direkcije za poljoprivredu, kaže da je cena žive vage svinjetine dignuta pre nekoliko dana, ali da sada opet pada. S druge strane, meso u prodavnicama je poskupelo.

„Velika je ponuda zato što je bio zastoj u prodaji tovljenika. Cena žive vage je negde pala i na 145 dinara po kilogramu, a bila je 165. To je uhodan sistem, podigne se cena svuda i onda u prodavnicama ostane ista ili kao do sada u gradovima i dalje raste, a seljacima se cena spušta“, tvrdi Srdanović.

Mesari tvrde da cena žive vage skače.

Predrag Avramović, izvršni direktor Industrije mesa „Štand“ iz Novog Sada, kaže da je pre 15 dana bila 145 dinara po kilogramu, sada je skočila na 165, a pojedinci su izbacili cenu i od 175 dinara. Po toj računici, stočari su podigli cene za oko 15, a mesari za oko 10 odsto.

„U proseku, cena svinjetine je u mesarama skočila za 40 dinara. To nije zbog potrošnje, ona se nije povećala. Kada su ovakve vrućine, najviše se jede pileće belo meso. Mislim da je na to uticala Kina. Opet, stalno se kod nas priča o nekom izvozu, a preko leta stoka slabije napreduje pa je i mesa manje. Koliko znam, cena u Evropi miruje pa ne bi trebalo da više poskupljuje ni kod nas“, rekao je Avramović.

On dodaje da je cena junetine pala i sada je 718 dinara za kilogram dok je bila više od 800 dinara.

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More