Istraživanje dugo 40 godina: Koja deca najviše zarađuju kada odrastu i zašto?

FOTO: Pixabay
104

Ako biste morali da predvidite tip učenika šestog razreda koji će ostvarivati najveću zaradu kao odrasla osoba, koje bi to dete bilo?

Prema 40-godišnjem istraživanju objavljenom u časopisu „Developmental Psychology“, deca koja su prkosna i krše pravila bila bi vaš najbolji izbor. Iznenađujuće, zar ne?

Istraživanje dvanaestogodišnjaka koji pohađaju šesti razred osnovne škole započeto je 1968. godine, a pratio se uticaj njihove inteligencije, karakteristika, ponašanja i socioekonomski status njihovih roditelja.

Potom su te iste učenike posmatrali sledećih 40 godina, kako bi došli do zaključka. Nije bilo iznenađujuće da su deca koju su profesori opisali kao „radišne“ većinom imala prestižne poslove. Međutim, oni nisu bili ti koji su i zarađivali najviše, piše Poslovni puls.

Najveće prihode imala su „nestašna“ deca, odnosno deca koja su kršila pravila i suprotstavljala se autoritetu roditelja.

Prema autorima istraživanja, jedan od razloga zbog kojeg su 12-godišnjaci koji su bili skloni kršenju pravila zarađivali više kao odrasle osobe je taj što se nisu bojali da pregovaraju za višu platu ili povišicu.

Kao još jedan od razloga navode i to što su takva deca više cenila konkurenciju, odnosno nisu brinuli toliko o napretku drugih koliko o svom ličnom napretku.

Izvor Poslovni puls
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More