Evo ko je Milan Grujić, Srbin koji je doveo nemački ZF u Srbiju

Milan Grujić/Foto/Tanjug/Rade Prelić
136

Milan Grujić, koji je, kako je otkrio predsednik Aleksandar Vučić, posebno zaslužan za dolazak nemačkog ZF u Srbiju, u Pančevo, smatra da je sada našim radnicima da pokažu da umeju da rade na najkvalitetnijim proizvodima, kakvi će izlaziti iz ove visokotehnološke i moderne fabrike.

Za kompaniju ZF Grujić radi već 16 godina.

Najpre je bio direktor predstavništva ZF u Srbiji, a prošle godine je, zvaničnim dolaskom kompanije, postao direktor privrednog društva „ZF E-mobiliti Srbija d.o.o“.

Foto/Tanjug/Rade Prelić

Grujić je završio Mašinski fakultet u Beogradu, govori engleski i nemački jezik, ima više od 16 godina iskustva u automobilskoj industriji u regionu Jugoistočne Evrope, a za kompaniju ZF je radio isključivo iz Beograda.

„Sve ove godine radim za ZF u Beogradu. Kompanija je tražila adekvatnu lokaciju za otvaranje novog pogona i odabrala je Srbiju, jer je dala dobre uslove i pokazala da je u stanju da isprati našu kompaniju i investitora kao što je ZF“, rekao je Grujić za Tanjug.

O tome da će ga predsednik na Sretenje nagraditi ordenom čuo je juče, na otvaranju fabrike, prvi put, a kaže da je počastvovan i da mu je drago što je prepoznat njegov trud, rad i angažman.

„Dolazak ZF u našu zemlju su prepoznale i druge kompanije koje su zainteresovane da čuju nešto o našem iskustvu u Srbiji i načinu na koji smo ovde brzo završili posao“, naveo je Grujcih.

Međutim, posao tek predstoji, ističe Grujić, jer je u toku druga faza izgradnje fabrike i sada se treba fokusirati na proizvodnju.

Predsednik Vučić je Milana Grujića inače nazvao „nemačkim Srbinom“.

„Kao što ja imam u kabinetu srpskog Nemca, Jorga Heskensa, tako imamo nemackog Srbina, Milana Grujića. Želim njemu posebno da se zahvalim jer je mnogo pomogao da ZF bude ovde“, rekao je Vučić juče u Pančevu.

Foto/Tanjug/Rade Prelić

Mediji su još 2014. godine pisali o Milanu Grujiću, jer se angažovao na prikupljanju pomoći za poplavljene gradove u Srbiji i u regionu.

Tada su zaposleni u Nemačkoj firmi ZF samo za jedan dan prikupili 102.650 evra.

Dolazak nemačkog ZF je najveća proizvodna investicija, vredna ukupno 160 miliona evra i u okviru koje će biti zaposleno više od 1. 000 ljudi.

U fabrici će se proizvoditi i autodelovi za Mercedes, Audi, Volvo i druge poznate brendove.

Kompanija će uložiti do 2021. godine 160 miliona evra u novoizgrađenu fabrku i njeno proširenje.

ZF je uložio 100 miliona evra fabriku u prvoj fazi koja je završena i već je počela druga faza u okviru koje će biti uloženo još 60 miliona evra.

U toj fabrici u Severnoj industrijskoj zoni u Pančevu proizvodiće se elektromotori, električne mašine i generatori za hibridne i električne pogone, kao i prekidači za menjače i mikroprekidači.

Potražnja za tim proizvodima je velika, zbog čega se prostor fabrike već sada proširuje sa 25.000 metara kvadratnih na približno 60.000 kvadrata.

Kompanija, takođe, pravi naučno-istraživački centar u zgradi od 5.000 kvadratnih metara, što govori da su nemački investitori došli u Pančevo da razvijaju svoje projekte u budućnosti.

To je posle nekoliko decenija prva inostrana investicija u Severnoj industrijskoj zoni u Pančevu, gde ZF donosi radna mesta i znanje za budućnost.

ZF je svetski lider u proizvodnji delova sistema za automobile, brodove i železnicu i taj nemački gigant širom sveta zapošljava oko 140.000 radnika, a ima veće prihode od BDP-a mnogih država.

Kompanija ZF ima više od 230 proizvodnih lokacija u svetu.

Izvor Tanjug,Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More