Fizikalci zarađuju više nego direktori, SEZONCI na Jadranu uzmu 14 EUR za sat

Foto: Flickr
162

Gužve na šalterima policijskih stanica na kojima se predaju zahtevi za dozvole za rad za državljane van Evropske unije i dalje ne opadaju. Radne snage na hrvatskoj obali Jadrana i dalje hronično nedostaje.

To se može videti pre svega u kvalitetu usluge u ugostiteljskim objektima gde desetine stolova poslužuje jedan konobar, gde se na piće čeka i po pola sata, pa čak i u načinu ophođenja nedovoljno edukovanog kadra, a turistička sezona praktično nije ni počela.

Ugostiteljski objekti i dalje masovno traže konobare, vlasnici turističkih apartmana u potrazi su za čistačicama, neki kažu da je vrtlara za održavanje dvorišta nemoguće naći, a upravo takva situacija na tržištu rada znatno je podigla cene navedenih usluga.

Prošle godine na nekim hrvatskim ostrvima plate čistačica, koje su održavale nekoliko apartmana, su dosezale i do 10.000 kuna (oko 1.300 eura), a prema oglasu objavljenom na jednom internet portalu, cena te usluge na hrvatskoj rivijeri ovo leto iznosi 700 eura u kunama. Tolika je u oglasu ponuđena plata za održavanje apartmana u Opatiji i Ičićima.

Cena sata čišćenja apartmana na Opatijskoj rivijeri iznosi od nekih 65 do 75 kuna (oko 9 eura), a prema informacijama s terena, ona se u Dubrovniku popela na 100 kuna po satu, ili 13,5 evra.

Cena fizičkog rada premašila je cenu većine intelektualnih usluga i zato oni koji su se godinama školovali i završavali fakultete s pravom govore o tom haosu na tržištu rada na kojem fizikalci zarađuju znatno više, a stručnost i obrazovanje nije cenjeno, odnosno potpuno je neadekvatno plaćeno.

Vlasnici apartmana na Opatijskoj rivijeri za čišćenje apartmana i kuća za odmor po satu plaćaju najčešće oko 9,5 evra. Navode da bi taj iznos u sezoni mogao i porasti, s obzirom na to da radne snage nema dovoljno.

– Plaćamo 70 kuna po satu za čišćenje kuće za odmor i u ovom smo trenutku srećni jer je sada postalo nemoguće naći ikoga za pomoć pa čak i da se ponudi veći iznos – rekla je žena koja izdaje apartmane iz Mošćeničke Drage, a njene reči potvrdila je i privatna ugostiteljka iz Opatije, rekavši da ona uslugu čišćenja plaća 65 kuna po satu i da vrtlara za održavanje dvorišta još nije uspela da nađe, dodavši da se njihove cene usluga “penju u nebesa”.

Izvor Telegraf
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More