“Njujork tajmsu ” zapao za oko ovaj grad u Boki Kotorskoj, pogledajte zbog čega

Foto: wikipedia
471

Među navedenim destinacijama našao se i Kotor, koji je predložen kao alternativa Dubrovniku.

List piše da Kotor, u Crnoj Gori, treba posetiti ukoliko turisti žele da uživaju u lepotama grada i prirode, a da istovremeno izbegnu, kako kažu, nepodnošljive gužve.

Dok se, ističu, Dubrovnik koji se nalazi na oko 90 kilometara udaljenosti, bori sa preposećenošću, Kotor se bori da privuče pažnju, a kao glavnu njegovu atrakciju ističu kamenu tvrđavu sa dugim nizom stepenica.

Umesto Praga, posetite Olomuk, piše “Njujork tajms” i dodaje da se i taj grad nalazi na listi svetske kulturne baštine zbog građevina kojima raspolaže, ali i barovima koji postaju sve popularniji.

Kikladsko ostrvo Tinos treba posetiti umesto Santorinija, jer uprkos “najčarobnijem zalasku sunca”, Santorini, piše NYT, nudi i hiljade znojavih tela na preplavljenim ulicama. Tinos, ističu, osim neobičnim kamenim formacijama, opčinjava i belim kućama napravljenim od belog mermera, po kome je ostrvo poznato, ali i ateljeima vajara.

Gradovi Delft i Hag ponuđeni su kao alternativa krcatom Amsterdamu, a idealni su, piše njujorški dnevnik, za posetioce koji traže odlične muzeje, kanale, divlje plaže i u kojima nije gužva.

Kao alternativu Barseloni, koja je uvek prepuna turista, list preporučuje Valensiju. Barselona, sa 30 miliona posetilaca godišnje jedan je od evropskih najposećenijih gradova, a list navodi da dosta sličnosti sa njom ima Valensija, osnovana kao penzionerska zajednica za rimske vojnike, poseduje lepe arhitektonske četvrti.

Kao prednosti ovog grada, list ističe paelju, koja je nastala u ovom gradu i po kome je poznat, ali i plaže koje služe, kako se navodi, za beskrajno uživanje.

 

Izvor B92 putovanja
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More