Srpska zastava podignuta ispred Parlamenta u čast prvog Srbina u Kanadi

FOTO: Printscreen/RTS
184

TORONTO – U kanadskoj istočnoj provinciji Ontario danas živi oko 150 hiljada ljudi srpskog porekla. Prve masovne imigracije naših zemljaka počele su pre gotovo 120 godina i ovim povodom je, na inicijativu Generalnog konzulata, na platou ispred Parlamenta Ontarija podignuta srpska zastava.

Prvi naš zemljak koji je otišao u Kanadu i izjasnio se kao Srbin, stigao je tamo davne 1903. godine. Obeležavajući taj datum Generalni konzulat Republike Srbije je organizovao simbolično podizanje srpske zastave ispred Parlamenta Ontarija.

Svečanosti na platou ispred Parlamenta Ontarija prisustvovali su predstavnici diplomatskog kora, kanadske politike i države, gosti iz Beograda, članovi srtpskih organizacija i udruženja.

FOTO: Printscreen/RTS

U ime vladike kanadskog Mitrofana, skup je blagosiljao otac Jovan Marjanac.

„Daj Bože da još više, češće, uspešnije predstavljamo naš srpski narod pred ovim dobrim Kanađanima koji su nam domaćini i da prave vrednosti našeg naroda, istorijske, kulturne, vjerske i svake druge koje su nas činile prepoznatljivim kroz vekove, budu one koje će i Kanađani da pozdravljaju i da ističu”, poručio je otac Marjanac.

FOTO: Printscreen/RTS

U Kanadskom istorijskom arhivu ostalo je upisano da je prvi Srbin, Sremac Herceg stigao u Kanadu pre 116 godina. Obeležavajući taj datum, srpsku zastavu podigli su Žarko Brestovac, predsednik Srpske nacionalne akademije, nosilac Sretenjskog i Ordena Svetog Save, i dvoje mladih iz Oplenca.

Pozdravljajući prisutne i zastavu, za govornicom su se smenjivali Tom Rakočević, član Parlamenta, Džonatan Suve, šef Kancelarije za odnose i protokol parlamenta i Nensi Su, sudija, za pitanja državljanstva kanadske vlade.

„Neka između oblaka, ova zastava leprša kao oblak nade u bolje dane za sve nas

Umetnica Lili Otašević smatra da su mladi obrazovani doseljenici na najbolji način povezali kulture dvaju država a Jelena Tomašević odaje priznanje ovdašnjoj srpskoj zajednici.

„Ponosna sam na to kako se srpska kultura prezentuje na ovim prostorima i drago mi je što na neki način, već treći put, mogu da doprinesem svojim prisustvom, svojom muzikom i pevanjem”, rekla je Jelena Tomašević.

FOTO: Printscreen/RTS

Od prvog doseljavanja do danas srpska zajednica u Kanadi je jedna od najaktivnijih u našoj dijaspori, rekao je generalni konzul Vasilije Petković, a od aktivnosti humanitarnih organizacija, države i crkve posebno je istakao otvaranje ulice Beogradska bašta u Torontu 2004. godine, spomenika Nikoli Tesli na Nijagarinim vodopadima 2006. i Bulevara Nikole Tesle u Hamiltonu 2016. godine.

„Sve ove aktivnosti koje organizuje srpska zajednica u Torontu, generalni konzulat i Crkva da su organizovani i bili uspešni zahvaljujuću činjenici da smo to zajedno uradili: vi, mi, Crkva. To je dobitna kombinacija, dobitna formula: Crkva, narod, država, to dođe ovozemaljsko Sveto trojstvo”, poručio je konzul Petković.

Svečanost je završena spletom narodnih igara u izvođenju članova Oplenca. Dok su oni igrali i pevali, u centru Toronta, vijorila se srpska zastava.

Izvor RTS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More